New York Times: a lassú ukrán ellentámadás csak gyengíti a béketárgyalások lehetőségét

2023. szeptember 01. 21:57

A béketárgyalások témája egyenesen politikai tabuvá vált – írja az amerikai lap.

2023. szeptember 01. 21:57
41st Mechanized Brigade gears up for combat missions

Az ukrán ellentámadás üteme miatt mind európai, mind amerikai tisztviselők fejében megfordult már a konfliktus tárgyalással történő lezárása – igaz, ezek rendre nem hivatalos megbeszéléseken kerülnek elő. 

A lap szerint az Egyesült Államok abban reménykedett, hogy a fegyverszállítmányoknak köszönhetően az ukránoknak sikerül kiszorítani a Krímről az oroszokat, ami erős alkupozíciót biztosítana nekik. Ez nem történt meg – fogalmaz a New York Timesnak Charles Kupchan, aki korábban már szerepelt a Mandiner hasábjain. Kollégájával együtt már áprilisban arról értekezz, hogy előbb-utóbb tárgyalásos úton kell véget vetni a háborúnak, különösen, mert a konfliktus elhúzódásával egyre több ember fogja életét veszíteni. Kapchan emellett Lavrovval is beszélt New Yorkban, az ENSZ csúcstalálkozóján. 

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb bizonyíték: az USA-nak is elég volt a háborúból

A matematikai levezetések pontosságával igyekszik Richard Haass és Charles Kupchan igazolni: Oroszországnak végül – igaz politikai és területi engedményekkel – hamarosan el kell jutnia egy békeszerződésig. A Rand és a Pentagon szivárogtatása után újabb bizonyíték: már az amerikaiaknak is elege van a háborúból. Elemzésükben kitérnek arra is, hogy az egész háborúskodásnak Ukrajna után Európa a legnagyobb vesztese.

A cikket felháborodás követte, hasonlóan, mint a NATO vezető tisztviselőjének esetében is. Emlékezetes:  Stian Jenssen arról beszélt, hogy az ukránoknak talán területeket kell feladniuk a NATO-csatlakozásért cserébe. Az ukrán reakcióktól megijedve aztán Jenssen visszavonta a nyilatkozatát, és bocsánatot kért.

Kupchan most, hónapokkal első cikke megjelenése után úgy nyilatkozott, hogy Jenssen és a saját példáját látva kijelenthető:

A tárgyalásos B-tervről beszélni egészen veszélyes. Gyakorlatilag teljesen tabutémává vált”

– szögezte le, viszont hozzátette azt is:

ha az ellentámadás nem a várakozásoknak megfelelően halad, akkor most kell az alternatíván elgondolkodni”.

Nyitókép: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP. Illusztráció.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2023. szeptember 02. 14:16
Milyen újságíró az, aki nem tud magyarul? értekezz, nem értekezik?
Málaga21
2023. szeptember 02. 09:51
Lefordítom magyarra: Elfogyóban a hoholok.
macskusz-4
2023. szeptember 02. 07:31
A legendás CNN riporternek, Ted Kufircnak sikerűlt interjút készítenie azzal ukrán harcossal, aki eddig 19 alkalommal foglalta vissza a Krímet, az oroszoktól. Kedvenc helye egy kis szélvédett bucka, arra szokta kitenni a zászlócskát.
macskusz-4
2023. szeptember 02. 07:20
Most kell Pókembernek lenni, mondta Zelenszki a főhadiszállásán a 70éves Borisz Nyuszmankovnak, akit korábban 8 felesége baltával történő megnyúvasztásáért ítéltek el, de a haza szolgálatába akar állni, ezért ünnepélyesen kihozták a Tumicskohivoí börtön elmeosztályáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!