Megoldódott a rejtély: megtalálták az eltűnt amerikai vadászgépet

2023. szeptember 19. 12:49

A pilóta katapultált és ejtőernyőjével biztonságos helyre zuhant North Charleston egyik negyedében.

2023. szeptember 19. 12:49
F-35, vadászgép, Amerika

Amerikai katonai tisztviselők megtalálták annak az F–35-ös katonai repülőgépnek a törmelékeit, amely a napokban tűnt el, miután a pilóta katapultált Dél-Karolina felett – írja a Magyar Nemzet. A százmillió dollár értékű repülőgép roncsait Williamsburg megyében fedezték fel a hatóságok. A lap emlékeztet, hogy a pilóta katapultált a pilótafülkéből, és ejtőernyőjével biztonságos helyre zuhant North Charleston egyik negyedében.

Katonai tisztviselők hétfői közleményükben azt mondták, hogy a törmeléket nem messze a charlestoni közös bázistól találták meg. A tisztviselők a Moultrie-tó és a Marion-tó környékére összpontosították a keresést, Charleston városától északra, a repülőgép utolsó ismert helyén. „A szerencsétlenség kivizsgálása jelenleg folyik, és nem tudunk további részletekkel szolgálni a nyomozási folyamat integritásának megőrzése érdekében” – közölte a tengerészgyalogság hétfőn a kutatás befejezése után.

Nem volt könnyű megtalálni a roncsokat

„Valószínű eseménysor az, hogy amikor a pilóta katapultált, a transzponder elektronikája megsült, és így a katonaság már nem tudta követni a repülőgép helyét” – mondta J. J. Gertler, a Teal Group védelmi tanácsadó cég vezető elemzője, hozzátéve, hogy lehetséges, hogy a repülőgép tovább repült, miután a pilóta katapultált, de ez rendkívül valószínűtlen a sérülések miatt, amelyeket a repülőgép kapott volna a katapultálástól.

Hétfőn az amerikai tengerészgyalogság azt jelentette be, hogy a héten kétnapos szünetet tart a hadműveleteiben, és megvitatják a repülésbiztonsági kérdéseket. A közlemény szerint az eltűnt repülőgép az elmúlt hat hétben a harmadik A osztályú szerencsétlenség volt, amely két és fél millió dollárnál nagyobb kárt okozott a hadseregnek.

Nyitókép: Jonathan Nackstrand / AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik