Zelenszkijék ennek nem fognak örülni: megduplázta egy uniós tagállam az orosz gáz vásárlását

2023. szeptember 08. 16:42

Júliusban a földgázimport 28 százaléka származott orosz LNG-szállításokból, szemben az egy évvel korábbi 14,5 százalékkal.

2023. szeptember 08. 16:42
This photograph taken on December 11, 2022 shows a general view of the liquefied natural gas (LNG) terminal at the port of Barcelona.

Összességben csökkent Spanyolország földgázimportja, de ezen belül egyre nagyobb arányban támaszkodik a cseppfolyósított orosz földgáz behozatalára a madridi ökológiai minisztérium energiaügyi titkárságának pénteki jelentése szerint.

Spanyolország földgázigényét teljes egészében importból fedezi.

Júliusban a földgázimport 28 százaléka származott orosz LNG-szállításokból, szemben az egy évvel korábbi 14,5 százalékkal.

Oroszország így a második legnagyobb földgázszállítóvá lépett elő Algéria után, ahonnan a Földközi-tengeren át fektetett csővezetéken érkezik a földgáz. A Spanyolországba egyéb beszerzési forrásokból, Nigériából, Norvégiából, Katarból és az Egyesült Államokból érkező földgáz mennyisége csökkent júliusban.

Az orosz gázszállítások mértéke

Az év első hét hónapjában a Spanyolországba irányuló orosz gázszállítások 70 százalékkal nőttek és 21 százalékát adták a teljes spanyol földgázimportnak. Egy elemzés szerint cseppfolyósított földgázból

az Európai Unió a január-júliusi periódusban 40 százalékkal többet importált Oroszországból

az ukrajnai háború előtti helyzethez, 2021 azonos periódusához képest. Az EU vezetékes földgázimportja azonban visszaesett a tavalyihoz képest részben az Északi Áramlat vezetékek felrobbantása, részben az Oroszországra kivetett nyugati szankciók miatt. Pénteken Brüsszelben az EU soros elnökségét betöltő Spanyolország ökológiai átmenetért és a demográfiai kihívásért felelős minisztere, Teresa Ribera kijelentette, hogy

rövid távon nem tervezik az orosz LNG-import betiltását,

mivel egy ilyen lépés olyan árrobbanást idézne elő, amely megbénítaná az EU gazdaságát.

(MTI)

Nyitókép: PAU BARRENA / AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. szeptember 09. 14:34
Egy elemzés szerint cseppfolyósított földgázból az Európai Unió a január-júliusi periódusban 40 százalékkal többet importált Oroszországból. Az orosz LNG jó, a csövön érkező orosz földgáz rossz. Orwell Állatfarm című művében az állatok egyik törvénye így hangzott: "Négy láb jó, két láb rossz!"
letsgobrandon-2
2023. szeptember 08. 21:53
banderaszopók most magyarázhatják a spanyolok bizonyítványát is
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. szeptember 08. 19:05
a véres gáz jó a népirtó konkvisztádor fattyaknak - persze az újvilág összes aranyát amit hazahozták a zsidók mind leszívták róluk de a gázt szerintem nem fogják elszívni előlük
kakukk_madar
2023. szeptember 08. 18:31
Cserébe az ukrik örvendhetnek a spanyolok által küldött zs kategóriás leírt hadfelszerelésének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!