„Megdöbbenéssel értesültem, hogy önök az olasz kormányt megkerülve támogatják a migránsokat segítő civil szervezeteket” – Meloni levelet írt Scholznak

2023. szeptember 25. 22:34

Az olasz kormányfő közös uniós megállapodások megkötését szorgalmazza a Földközi-tenger déli partján fekvő tranzitországokkal.

2023. szeptember 25. 22:34
null

Levélben fejezte ki elégedetlenségét Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral szemben, miután kiderült, hogy a német kormány olasz civil szervezeteket támogat, amelyek menekülteket mentenek a Földközi-tengeren – számol be a Guardian.

Ismert: a hetekben Olaszországban ismét kritikus méreteket öltött a migrációs nyomás, Lampedusa szigetére pár nap alatt többen érkeztek, mint a teljes lakosság. Szeptember elején lépett is az egy éve megválasztott Giorgia Meloni, és szigorított: az új szabályok célja, hogy zárt táborokban tartsa a migránsokat egészen a menedékkérelem elbírálásáig. 

Ez lehet akár 18 hónap is. Amennyiben az adott személy nem jogosult menedékkérelemre, akkor azonnal kitoloncolják őt.

Meloniék azt szeretnék, hogy az ország területén ne mozoghassanak szabadon azok a személyek, akik nem jogosultak erre, és így kizárják a kockázati tényezőket. Meloni a honvédelmi tárca bevonásával hozna létre alacsony lélekszámú, jól ellenőrizhető településeken zárt táborokat, ahol elhelyezhetik ezeket a bevándorlókat.

A kormányfő ezekért a megvalósított és tervbe vett intézkedésekért halálos fenyegetéseket is kapott az embercsempészektől.

Ezt is ajánljuk a témában

Ilyen előzmények után érkezett a hír, miszerint a Sant'Egidio katolikus jótékonysági szervezet közölte, újabb megállapodást kötött Berlinnel az olaszországi menekülteket segítő tevékenységek finanszírozására.

Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy az ön kormánya az olasz kormányt megkerülve úgy döntött, jelentő összegekkel támogatja azokat a civil szervezeteket, amelyek az illegális migránsok olasz területen történő befogadásával és a Földközi-tengeren történú mentéssel foglalkoznak” – írta Meloni Scholznak.  Az olasz kormányfő szerint 

érdemes közös uniós megállapodásokat kötni a „Földközi-tenger déli partján fekvő tranzitországokkal, hasonlóan a Törökországgal jó ideje működő megállapodáshoz”.

A német külügyminisztérium szóvivője elmondta, kormánya pénzügyi támogatási programot indított 790 ezer euró értékben, mellyel az SOS Humanity német civil szervezetet támogatta a földközi-tengeri keresési és mentési műveletek végrehajtásában. A tengeren sodródó emberek kimenekítése szerinte „jogi, humanitárius és erkölcsi kötelesség”. 

Nyitókép: Alberto Pizzoli/AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. szeptember 26. 16:19
„Megdöbbenéssel értesültem, hogy önök az olasz kormányt megkerülve támogatják a migránsokat segítő embercsempészeket" – Meloni levelet írt Orbánnak. Aki idő előtt engedett szabadon, 1400, bebörtönzött embercsempészt.
szarvas-2
2023. szeptember 26. 14:20
A maroknyi zsidó az EBRD élén akadályt fog képezni azonnal(!) az olasz kamatrefinanszirozó (!) hielek utjában Ezt a szerencsétlen nőt azzal (is) zsarolják. Hogy fogja be a pofáját az "elárasztás" (elmoslékositás-lasd Kalergi "tanulmánya") projektje kapcsán.
pollip
2023. szeptember 26. 11:41
Akkor vigyék a migránsokat a németeknek, ha már fizetnek érte. Nem kéne beengedni őket!!!!!!
bölcsuhú
2023. szeptember 26. 10:10
Megjelent-e a tegnap esti hozzászólásom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!