Megállapodtak az ukránok: már a horvátokon keresztül is szállítanak

2023. szeptember 07. 18:39

Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettes szerint így igyekeznek bővíteni az exportútvonalakat, amíg a fekete-tengeri kikötők zár alatt állnak.

2023. szeptember 07. 18:39
null

Az ukrán gabonaexport szokásos útvonala a fekete-tengeri kikötőkön át halad, de Kijev alternatív útvonalakat keres a tavaly Oroszország indította háború óta, és különösen amióta Moszkva július közepén úgy döntött, hogy felmondja az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött gabonaszállítási egyezményt. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter július végi zágrábi látogatásán közölte: 

Horvátország beleegyezett abba, hogy az ukrán gabona exportjához használják dunai és adriai kikötőit.

 Julija Szviridenko elmondása alapján nagyon hálásak a lehetőségért. Szavai szerint készek fejleszteni ezt a lehetőséget a szállítási útvonal bővítésével.

Úgy hisszük, hogy ez a logisztikai útvonal a háború után is fontos szerepet játszik majd országaink kétoldalú kereskedelmében”

– fogalmazott.

Az ukrán gabonakereskedők szakszervezete (UGA) szerint a 2023-as gabona- és olajosmagtermés együttesen várhatóan eléri a 80,5 millió tonnát, ebből 49 millió tonnát exportálhatnak a 2023 júliusa és 2024 júniusa közötti időszakban. A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy szeptember 1-ig 4,5 millió tonna gabonát szállítottak külföldre.

(MTI)

Nyitókép: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. szeptember 08. 11:32
Vajon milyen útvonalon jut el a cucc a horvát kikötőkbe? Csak nem hazánkon keresztül?! A fideszes kormány képmutatása naponta kibukik valahol.
BBrutus
2023. szeptember 07. 21:51
Majd ha a Horvátok belefulladnak az ukrán gabonába, akkor majd másképp látják a helyzetet, mert nyugat-európa nem kér az ukik gabonájából. Ebből lett a baj nálunk is. Egyébként meg be kellen tartani a megállapodás orosz részét is, akkor mehetne a gabona szerte a világban. Ukrajnának meg nem lesz tengeri kijárata. Sima szárazföldi országocska lesz, de az is csak akkor ha az Oroszok megkegyelmeznek nekik.
Obsitos Technikus
2023. szeptember 07. 21:24
Az ukrán-horvát határ nem valami hosszú...
Türelem
2023. szeptember 07. 20:52
Semmilyen, Horvátországból származó élelmiszert nem szabad vásárolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!