Lengyel politológus: Németország érdeke, hogy gyengítse Varsó és Kijev együttműködését

2023. szeptember 24. 19:17

„Minél többet fektet be Kijev a Németországgal fenntartott kapcsolatokba, annál valószínűbb, hogy egy idő után csalódni fog Berlin hozzáállásában” – fogalmazott Tomasz Grosse.

2023. szeptember 24. 19:17
null

Tomasz Grosse, lengyel politológus professzor a DoRzeczynek adott interjút, amelyben elmondta, hogy Németország profitál Ukrajna és Lengyelország összeveszéséből, aminek oka, hogy utóbbi továbbra is megtiltja, hogy a lengyel piacon árulják az ukrán gabonát.

A professzor szerint a németeknek kettős érdekük van Kijev befolyásolására a gabonakérdés kapcsán. Kiemelte, hogy német vállalatok vagy pénzintézetek közvetlenül részt vesznek az ukrán gabonatermesztésben és -kereskedelemben, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Németországnak érdeke, hogy

 

 megszakítsa vagy legalábbis gyengítse Kijev és Varsó között az elmúlt hónapokban kialakult jó kapcsolatot. 

 

A politológus szerint azon döntés mögött, hogy Brüsszel feloldotta az ukrán gabonafélék importjának tilalmát német politikai ármánykodás van. Ugyanis a tilalom feloldására válaszul Lengyelország Magyarország, Románia és Szlovákia saját hatáskörben zárta le a határait az ukrán gabona előtt, hogy megvédjék a gazdákat.

„Véleményem szerint minél többet fektet be Kijev a Németországgal fenntartott kapcsolatokba, annál valószínűbb, hogy egy idő után csalódni fog Berlin hozzáállásában. 

 

Stratégiailag Berlin mindig közelebb lesz Moszkvához, mint Kijevhez.

 

 Az ukránok előbb-utóbb csalódni fognak, ha megfeledkeznek néhány olyan korábbi tapasztalatról, ami miatt nagyon óvatosnak kell lenniük, emlékezve például az Északi Áramlatra, valamint Berlin és Moszkva hosszú távú kapcsolataira, amelyek Berlin geogazdaságának lényegét képezték” – fogalmazott a szakértő. Ezt arra vonatkozóan mondta a szakértő, hogy jól látszik, Ukrajna Németország magához édesgetésén keresztül szeretne minél hamarabb az Európai Unióba kerülni. 

 

Ugyanis ennek a döntésnek a meghozatala nagyon nagy mértékben Németországon múlik.

 

 „Nem csoda, hogy Ukrajna meglehetősen racionálisan igyekszik Németország kedvében járni, amit például az is bizonyít, hogy támogatják az ENSZ Biztonsági Tanácsában való tagság iránti, régóta fennálló német ambíciókat ” – fogalmazott. 

A szakértő felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy Lengyelország a kritika ellenére megduplázta az ukrán gabona tranzitját az országon keresztül, azt ugyanis nem korlátozza egyik állam sem, hogy mennyi gabonát szállíthatnak át. A magyar, a lengyel, a szlovák és a román kormány is a saját piacára vonatkozóan zárta le a határait. 

***

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz


 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik