Kritikával illette Twitteren a szaudi királyt – halálra ítélték

2023. szeptember 01. 20:52

„Senki sincs biztonságban, és még egy tweetért is megölhetnek” – mondta egy érdekvédelmi vezető.

2023. szeptember 01. 20:52

Egy szaúdi bíróság halálra ítélt egy nyugdíjas tanárt az interneten tett megjegyzései miatt – közölte a CNN

Muhammad al-Ghamdit, az 54 éves nyugdíjas szaúdi tanárt „5, a korrupciót és az emberi jogok megsértését bíráló tweetje után ítélték el” – tweetelte testvére, Saeed bin Nasser al-Ghamdi a múlt héten.

A Human Rights Watch szerint Muhammad al-Ghamdit tavaly tartóztatták le, és kevés hozzáférést kapott ügyvédhez, mielőtt júliusban elítélték a szaúd-arábiai terrorizmusellenes törvény 30. cikke alapján, mert 

a királyt vagy a trónörököst olyan módon jellemezte, amely aláássa a vallást vagy az igazságot”, 

a 34. cikk „terrorista ideológia támogatásáért”, a 43. cikk „terrorista szervezettel való kommunikációért” és a 44. cikk „terrorista bűncselekmény végrehajtásának szándékával való hamis hírek közzétételéért”.

Az elnyomás Szaúd-Arábiában ijesztő új szintre lépett, amikor egy bíróság halálbüntetést szabhat ki csupán békés tweetekért” – mondta Joey Shea, a Human Rights Watch Szaúd-Arábia-kutatója keddi nyilatkozatában.

Egyértelmű és baljós üzenetet küldenek – azt, hogy senki sincs biztonságban, és még egy tweetért is megölhetnek”

– mondta Lina Alhathloul, az ALQST megfigyelési és érdekvédelmi vezetője.

Al-Ghamdi testvére, Saeed, egy ismert szaúdi iszlám tudós és kormánykritikus, aki az Egyesült Királyságban él önszántából száműzetésben, azt mondta, hogy szerinte az ítélet súlyossága őt is büntetni hivatott.

„A szaúdi hatóságok többször kértek, hogy térjek vissza Szaúd-Arábiába, de én ezt elutasítottam. 

Nagyon valószínű, hogy ez a halálos ítélet a testvérem ellen az én tevékenységemért való megtorlás. 

Máskülönben a vádjai nem jártak volna ilyen súlyos büntetéssel” – mondta.

Nyitókép: BANDAR AL-JALOUD / Saudi Royal Palace / AFP

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. szeptember 03. 05:13
https://www.tiktok.com/@cyborgcaptain/video/7270933766791630112?_t=8fMx23QiZmK&_r=1
Osztap_Bender
2023. szeptember 02. 08:29
Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 02. 08:04
"T. PéterI feel the earth move under my feet 2023. szeptember 01. 22:02 Nagyon kedves és okos hozzászólás, bár egy kicsit azért ront rajta, hogy a halálraítélt egyébként odavalósi." Nos, ebben az esetben ismernie illett volna a vonatkozó törvényeket és tudnia kellett volna, hogy a rendszer ellen uszítani... "civil" szervezetek bíztatásásra az álmos könyvek szerint hosszú álmot jelent. Arra igyekeztem utalni, hogy ne akarjunk már minden országot-népet a saját társadalomszervezési metódusaink alá begyűrni.. van nekünk ("A" Nyugatnak..) épp elég gondja a saját portáján is, mielőtt világmegváltásba kezdenénk.
nyúlgerinc
2023. szeptember 02. 07:50
Amióta a szaudiak átálltak a BRICS oldalára a CNN nevezetű metszett tulajdonban lévő hírhamisító szennycsatorna kezdi felfedezni az ottani helyzet furcsaságait. Bár előtte is minden így működött, de akkor nem volt érdek a manhattani zsiráfok részéről a beleugatás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!