Krím nem megy sehova – alig palástolt üzenet Zelenszkijtől az új ukrán védelmi miniszter kinevezése

2023. szeptember 05. 18:31

Rusztem Umerov kisebbségi ügyekkel foglalkozó krími tatár pozíciója Törökország felé is negatív gesztus.

2023. szeptember 05. 18:31
Member of Ukraine's parliament, Rustem Umerov
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nemrég – valószínűleg a minisztérium körül felgyülemlő korrupciós vádaktól nem függetlenül – leváltották Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert, aki minden valószínűség szerint a nagy-britanniai ukrán nagykövet posztjára távozik, helyére pedig a krími tatár Rusztem Umerov, az állami vagyonkezelő korábbi vezetője kerül.

Krím nem megy sehova

Umerov kinevezésének jelentősége túlmutat azon, hogy az egyre nehezebb helyzetbe kerülő Reznyikovot a korrupciós vádak és a nyugati fegyverszállítások lelassulása közepette le kellett váltani.

Az új védelmi miniszter ugyanis a Krím népességének nagyjából tíz százalékát kitevő krími tatárok közé tartozik.

A Krím lakosságának uszkve kétharmadát kitevő oroszokkal ellentétben a tatárok Ukrajna egyetlen valódi szövetségesei a Krím-félszigeten; Jászberényi Sándor haditudósító Tíz év háború című könyvében személyesen számol be arról, hogy az orosz hatóságok a 2014-es krími „népszavazás” idején igyekeztek is távol tartani az urnáktól az Ukrajna-párti tatárokat.

Velük kivételez a kijevi kormány, ők „őshonos kisebbségként” – mintha a galíciai lengyelek, a budzsáki románok vagy a kárpátaljai magyarok nem lennének azok – ugyanis mentesültek a nyelvtörvény és az oktatási törvény elnyomó rendelkezései alól.

Umerov szívén viseli a Krím sorsát

Umerov ráadásul nem egyszerűen csak krími tatár, hanem aktivista is népe ügyében. A családja kitelepítése miatt a mai Üzbegisztánban született politikus politikai karrierjét az ukrán technológiai nagyvállalatok és holdingcégek varázslatos világában eltöltött évtizedek után 2019-ben épp a krími reintegráció témájában kezdte meg a Hang (Holosz) pártban.

Társszerzője volt a krími tatároknak különleges jogokat biztosító törvénynek is, mely 2021-ben lépett hatályba.

Vele minden bizonnyal igen nehéz lesz lenyeletni azt a katonai realitást, hogy a Krím visszatértére Ukrajnához aligha van mód.

BBC: Próbáljatok erről beszélgetni ezzel a krími tatár jogvédő miniszterrel

A BBC orosz nyelvű szolgálata egész pontosan úgy fogalmaz: „sokan vannak Kijevben, akik Umerov várható kinevezésében Zelenszkij elnök erős és érthető üzenetét látják azon nyugati szakértőknek és politikusoknak, akik az elmúlt hetek során egyre gyakrabban írják le a háború lezárásának olyan forgatókönyveit, melyek szerint Ukrajna területének egy része Oroszország ellenőrzése alatt maradna. Úgy látjátok, hogy Ukrajnának a Krím nélkül kéne távoznia a háborúból? Kiváló, próbáljatok erről beszélgetni ezzel a krími tatár jogvédő miniszterrel, aki sokáig foglalkozott a Krím problémáival.”

Tárgyalókészség, guruló dollárok és egy szúrás Erdoğannak

Oroszország már csak azért is tekinthet gyanakodva az új miniszterre, mert Umerov annak idején részt vett az amerikai külügyminisztérium Jövendő Vezetők Csereprogramjában (FLEX). Ez a program balkáni, közép-európai és posztszovjet országokból, valamint Mongóliából származó fiataloknak biztosít egyéves ösztöndíjat, melynek keretében megismerkedhetnek az amerikai demokrácia működésével. A program öregdiákjai Umerov mellett híres kaukázusi popzenészek, de van köztük orosz ellenzéki tényfeltáró újságíró, volt ukrán parlamenti képviselő, vagy éppen a grúz parlament exalelnöke. E program köré nem nehéz színesforradalmi narratívát szőni.

Tanulmányaiban még egy izgalmas pont van:

Umerov épp akkor járt a kiemelt tehetségek krími középiskolájába, amikor azt épp Fethullah Gülen török szúfi imám, Recep Tayyip Erdoğan esküdt ellenségének szervezete, a FETÖ támogatta.

Emiatt a török kormánypárti sajtó már „Gülenhez köthető” védelmi miniszterről ír.

Sovány vigasz lehet, hogy cserébe kiválóan beszél törökül az új miniszter. A tárcavezető továbbá korábban az ukrán parlament ukrán-török baráti tagozatának elnöke volt, valamint tagja az ukrán-orosz béketárgyalásokat folytató ukrán delegációnak, de Szaúd-Arábiában tárgyalt már az ukrán-orosz fogolycseréről is – így a tárgyalásokat is segítheti, ha erre egyszer megszületik majd Ukrajnában a politikai akarat.

Nyitókép: Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HunCsz
2023. szeptember 05. 22:56
Hát ez a hét abszurd vicce. hoholia "tatárja" aki nem adja a krimet. Ez még annél is jobb bohozat amikor a kazár néró magas sarkúban nyomta a repedt sarkú himringyót. Akkor Ben Hur és Batú Kán testvérek. Hát ez jó
anonymtalan2
2023. szeptember 05. 22:08
"Krím nem megy sehova" Tehát marad az oroszoknál.
Obsitos Technikus
2023. szeptember 05. 21:55
1982-ben született Üzbegisztánban. Az apja 40valahányban Kazahsztánban. Annyi tatár van benne, mint Fegyőr Fegyorovicsban magyar. Vala mi török ellenzéki iszlamista alap pénzelte őket a friss Ukrajnában. Ez a fickó egy évig agymosódott Amerikában, a testvére megváltoztatta a nevét, és valami török ernyőszervezetben buzgólkodik..
MrStokes
2023. szeptember 05. 21:36
Nem bizony marad ahol van ....ukran maffia allam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!