Kiderült, miért ilyen „szívós harcosok” a csecsenek

2023. szeptember 02. 14:03

Robert C. Castel szerint nem véletlen, hogy a Kadirovék „igen komoly harcértéket képviselnek”.

2023. szeptember 02. 14:03

Mint a Mandiner megírta, az Össztűz legfrissebb adásában Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő az orosz-ukrán háborús konfliktusról szólva többek között a Krím elfoglalását célzó ukrán törekvésekre is kitért.

„Krím elfoglalása elsősorban nem Ukrajnának lenne jó”

A szakértő kifejtette: neki az a benyomása, hogy „az angolszász tengeri nagyhatalmak, akik a legnagyobb szponzorai, támogatói Ukrajnának, nagyon erős nyomást fejtettek ki, hogy Ukrajna a déli frontra koncentráljon, elsősorban a Krím megszerzésére, ami ezeknek a tengeri hatalmak az érdekeit szolgálja.”

Mint fogalmazott:

ha Oroszországot elvágják egy ilyen krími hódítással a tengerektől, az elsősorban nem Ukrajnának lenne jó, hanem a briteknek meg az amerikaiaknak.”

Erről itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Robert C. Castel: Krím elfoglalása elsősorban nem Ukrajnának lenne jó (VIDEÓ)

A biztonságpolitikai szakértő rámutatott: neki az a benyomása, hogy az angolszász tengeri nagyhatalmak nagyon erős nyomást fejtettek ki azért, hogy Ukrajna Krím megszerzésére koncentráljon.

Ez a csecsenek katonai teljesítményének különlegessége

Kérdésre válaszolva a biztonságpolitikai szakértő az adás során azonban arra is kitért: a csecsenek különlegessége katonai szempontból a motivációjuk.

Mint a szakértő fogalmazott:

a csecsen társadalomban értéket képvisel, hogy a férfi egy harcos. Nem egy posztheroikus társadalomról van szó,

hanem olyanról, ahol a fegyvernek, a háborúnak, a virilitásnak (férfiasságnak – a szerk.) igen fontos szerepe van. Ezért van az is, hogy Ramzan Kadirov minden alkalmat megragad, hogy fegyverrel szerepeljen, mint harcos” – mutatott rá a szakértő.

„És ne felejtsük el, hogy eleve egy olyan népről van szó, amelynek a történelme arról szól, hogy hatalmas túlerők ellen kellett harcoljanak, mindig az »underdog« szerepében, és mindig a saját hősiességükkel kellett beszorozniuk a számokat” – tette hozzá Robert C. Castel. „Ezért ezek igen szívós harcosok és igen komoly harcértéket képviselnek” – zárta szavait a szakértő.

A Hit Rádió említett adásának részletét az alábbi videóban hallgathatja vissza:

 

Nyitókép: ALEXEI NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP

 

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik