Robert C. Castel: Krím elfoglalása elsősorban nem Ukrajnának lenne jó (VIDEÓ)

2023. szeptember 02. 13:41

A biztonságpolitikai szakértő rámutatott: neki az a benyomása, hogy az angolszász tengeri nagyhatalmak nagyon erős nyomást fejtettek ki azért, hogy Ukrajna Krím megszerzésére koncentráljon.

2023. szeptember 02. 13:41

Fekete Rita, a Hit Rádió szerkesztő-műsorvezetőjének pénteki YouTube-videójából kiderül: az Össztűz legfrissebb adásában Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő elemezte az elmúlt hét legérdekesebb fejleményeit és nyilatkozatait.

Szakértő: Krím elfoglalása elsősorban nem Ukrajnának lenne jó

Az orosz-ukrán háborús konfliktusról szólva az adásban Robert C. Castel többek között a Krím elfolgalását célzó ukrán törekvésekre is kitért. Mint a a szakértő kifejtette: neki az a benyomása, hogy „az angolszász tengeri nagyhatalmak, akik a legnagyobb szponzorai, támogatói Ukrajnának, nagyon erős nyomást fejtettek ki, hogy Ukrajna a déli frontra koncentráljon, elsősorban a Krím megszerzésére, ami ezeknek a tengeri hatalmak az érdekeit szolgálja.”

Mint fogalmazott:

ha Oroszországot elvágják egy ilyen krími hódítással a tengerektől, az elsősorban nem Ukrajnának lenne jó, hanem a briteknek meg az amerikaiaknak.”

A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanis Ukrajna kapna ebből egy „észtországnyi ellenséges lakosságot, míg a britek meg az amerikaiak megszabdulnának a tengereken egy orosz konkurenciától.” „Nem vagyok benne biztos, hogy ez az elméletem helytálló, de van ez az olvasat is” – tette hozzá Robert C. Castel.

A szakértő elméletét a témában itt hallgathatja vissza:

***

Nyitóképünk csupán illusztráció. Fotó: Sameer Al-DOUMY / AFP

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paperfellow
2023. szeptember 03. 05:38
Már csak az a kérdés, hogy mit csinált volna ukrajna a lakossággal?
fintaj-2
2023. szeptember 02. 23:17
Ehhez a megállapításhoz nem volt nehéz eljutni. Az angolszászok az első világháború lezárásakor már olyan békét akartak a torokokre rákényszeríteni, amiben a Dardanellák és a Boszporusz ellenőrzését maguknak itélték, azonban Gallipolinál a torokoktől szégyenletes vereséget szenvedtek. 130 ezren haltak bele Churchill tévedésébe. A Krim félsziget, a Fekete-tenger ellenőrzéséért már 1853-ba a törökök oldalán hadba szálltak. Nem változott az angolok szemléletében semmi, az Brit Nemzetközösség, az USA-val kiegészülve továbbra is a világot akarja uralni.
falcatus-2
2023. szeptember 02. 19:10
„az angolszász tengeri nagyhatalmak, akik a legnagyobb szponzorai, támogatói Ukrajnának, nagyon erős nyomást fejtettek ki, hogy Ukrajna a déli frontra koncentráljon, elsősorban a Krím megszerzésére, ami ezeknek a tengeri hatalmak az érdekeit szolgálja.” Ami az érdekeiket érinti az biztos, hiszen már 30 éve a Kissinger-Brzezinsky doktrinában is fehére-feketén megüzenték és azóta is kimondják. Viszont az is egyértelműen felismerhető, hogy valójában már tudják, hogy ehhez a továbbiakban már édes kevés ukrajna anyagi és fegyveres támogatása, sőt tisztában vannak, hogy ezen az úton lehetetlen célba jutni, és napról-napra közelebb kerülnek a totális geopolitikai és anyagi leégéshez. Maradt a felperzselt föld taktikája, vagy a 3.vh . Az utóbbit egyelőre nem merik megkockáztatni. Viszont jól érzékelhetően az első lehetőség mágnesként vonzza őket
Zolotarjov
2023. szeptember 02. 15:40
Szoptok lipcsikék..:) https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/sep/01/ukraine-end-war-allies-plan-military-us-election-west?fbclid=IwAR0Ik6O3hOlZAuxn4pUkbv88BVR4OGSQfPidZoUAZIigxMOngS1-firQGLQ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!