Jogi trükközéssel akarják megbuktatni a brüsszeli korrupciós botrányban folyó nyomozást Eva Kaili ügyvédjei

2023. szeptember 19. 09:45

Az EP-képviselő mentelmi jogának megsértésére hivatkoznak.

2023. szeptember 19. 09:45
null

Eva Kaili, az Európai Parlament egykori baloldali alelnöke, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, akit decemberben tartóztattak le és vádoltak meg korrupcióval, most merész jogi fordulattal akarja megbuktatni a teljes nyomozást, azzal érvelve, hogy a rendőrség és a kémszolgálatok törvénytelenül jártak el, amikor nyomoztak utána – írja a Politico.

A görög képviselőnő ügyvédjének jogi kifogását kedd délelőtt tárgyalják a brüsszeli igazságügyi palotában. 

Sven Mary és Christophe Marchand ügyvédek szerint a belga titkosszolgálat és a rendőrség megsértette az ügyfele parlamenti mentelmi jogát és esetlegesen más gyanúsítottakat védő uniós törvényeket. 

Kaili ügyvédei az eljárás jogi ellenőrzése iránti kérelmet nyújtottak be a szövetségi ügyészséghez, amely három független bíró általi vizsgálatot indít el a vádakkal kapcsolatban. Kaili arra akarja kényszeríteni a bíróságot, hogy minden felet kérjen fel az üggyel kapcsolatos észrevételek megjegyzésére, és tűzze ki az eljárás folytatásának időpontját. Az ügyvédek szerint a jogi eljárások megkezdése előtt a brüsszeli korrupciós botrány nyomozóinak hivatalos kérelmet kellett volna benyújtaniuk a parlamenthez a politikus mentelmi jogának felfüggesztésére. 

Mivel azonban erre nem került sor, Kaili szerint megsértették parlamenti mentelmi jogát.

Ismert: a baloldali görög képviselőnőt 2022 decemberében vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt. A brüsszeli korrupciós botrány lényege, hogy különböző észak-afrikai és Öböl-menti arab államok egy sor EP-képviselőt vásároltak meg, hogy narratívájuk hangját felerősítsék Brüsszelben. Kailiéknél 600 ezer eurót találtak készpénzben a bőröndjében, amellyel apja készült elhagyni a képviselő lakását.

Ezt is ajánljuk a témában

Kailit végül fél év után kiengedték, de az eljárás tovább folyik ellene. Ennek ellenére a görög politikussal kapcsolatos legutóbbi hírek szerint az EP-képviselő nagyban tervezgeti a visszatérését.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Eva Kaili honlapja

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. október 04. 03:43
Úgy fogtak hozzá hogy kiskapu nyitva legyen , röhej volt Kaili ügy eljárása , kicsit a forgalomból kivonták látszat kedvéért mintha börtönben lenne . Közben háttérben kiokoskodták eus parlamentben a mentelmi jogról a többi körmös társa Ursula félék a barátnője ellen ne szavazzon . Így az egész ingyen cirkusz lett 500 millió eus emberek előtt . Ahogy Kaili az eus parlamentbe visszaült az eus kassza hirtelen kiürült üresen kong . Kaili befejezte darabba maradt ügyeit.
Lajoss
2023. szeptember 19. 16:37
A Völner Pali mikor lesz lecsukva?!
Csopak
2023. szeptember 19. 12:38
gittegylet ez az eu, nem vitás.
Zsolt75
2023. szeptember 19. 11:36
Kicsit visszaszorítják a keleti korrupciót, hogy ne keresztezze a nyugatit. Nincs itt semmi látnivaló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!