Jogi trükközéssel akarják megbuktatni a brüsszeli korrupciós botrányban folyó nyomozást Eva Kaili ügyvédjei

2023. szeptember 19. 09:45

Az EP-képviselő mentelmi jogának megsértésére hivatkoznak.

2023. szeptember 19. 09:45
null

Eva Kaili, az Európai Parlament egykori baloldali alelnöke, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, akit decemberben tartóztattak le és vádoltak meg korrupcióval, most merész jogi fordulattal akarja megbuktatni a teljes nyomozást, azzal érvelve, hogy a rendőrség és a kémszolgálatok törvénytelenül jártak el, amikor nyomoztak utána – írja a Politico.

A görög képviselőnő ügyvédjének jogi kifogását kedd délelőtt tárgyalják a brüsszeli igazságügyi palotában. 

Sven Mary és Christophe Marchand ügyvédek szerint a belga titkosszolgálat és a rendőrség megsértette az ügyfele parlamenti mentelmi jogát és esetlegesen más gyanúsítottakat védő uniós törvényeket. 

Kaili ügyvédei az eljárás jogi ellenőrzése iránti kérelmet nyújtottak be a szövetségi ügyészséghez, amely három független bíró általi vizsgálatot indít el a vádakkal kapcsolatban. Kaili arra akarja kényszeríteni a bíróságot, hogy minden felet kérjen fel az üggyel kapcsolatos észrevételek megjegyzésére, és tűzze ki az eljárás folytatásának időpontját. Az ügyvédek szerint a jogi eljárások megkezdése előtt a brüsszeli korrupciós botrány nyomozóinak hivatalos kérelmet kellett volna benyújtaniuk a parlamenthez a politikus mentelmi jogának felfüggesztésére. 

Mivel azonban erre nem került sor, Kaili szerint megsértették parlamenti mentelmi jogát.

Ismert: a baloldali görög képviselőnőt 2022 decemberében vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt. A brüsszeli korrupciós botrány lényege, hogy különböző észak-afrikai és Öböl-menti arab államok egy sor EP-képviselőt vásároltak meg, hogy narratívájuk hangját felerősítsék Brüsszelben. Kailiéknél 600 ezer eurót találtak készpénzben a bőröndjében, amellyel apja készült elhagyni a képviselő lakását.

Ezt is ajánljuk a témában

Kicsoda Eva Kaili, az őrizetbe vett baloldali EP-alelnök?

A pénteken őrizetbe vett Eva Kaili az európai baloldal befolyásos politikusa, aki egy think tankben ül Bajnai Gordonnal, Korányi Dáviddal és Soros Györggyel is.

Kailit végül fél év után kiengedték, de az eljárás tovább folyik ellene. Ennek ellenére a görög politikussal kapcsolatos legutóbbi hírek szerint az EP-képviselő nagyban tervezgeti a visszatérését.

Ezt is ajánljuk a témában

Mintha mi sem történt volna: a korrupcióval gyanúsított Eva Kaili él, mint hal a vízben

Az Európai Parlament volt alelnöke interjúkat ad és lelkesen twitterezik, miközben ártatlanságát hangoztatja.

Nyitókép: Eva Kaili honlapja

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik