Hazugság, hogy Trianonon már nem tudunk változtatni – bármennyire is fáj ez bizonyos cinikus cseh elemzőknek

2023. szeptember 07. 12:13

Az úriember szavaiból épp az a kisebbségi komplexus érződik ki, amivel Trianon után az utódállamok sokáig nem voltak képesek megbirkózni.

2023. szeptember 07. 12:13
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A Dennik című szlovák lapnak adott világmegfejtést Jaroslav Kuchyna cseh biztonságpolitikai elemző. A szakértő az aktuálpolitikán túl történelemfilozófiai távlatokba is merészkedett, és kifejtette, hogy a magyar külpolitika szerinte úgy tesz, mintha Trianon krisztusi keresztjét vinné. Hozzátette: a magyarok nem veszik észre, hogy ezek olyan események, amelyekre emlékezhetnek, amelyekhez imádkozhatnak, de amelyeken nem tudnak változtatni. Trianon eredményét soha nem fogják megváltoztatni – hangsúlyozta.

Ezt is ajánljuk a témában

Foglalkozott még a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának kérdésével is, de mondanivalójának veleje a fenti gondolatokban sűrűsödik. És hogy mi ezzel a gond?

Talán „csupán” annyi, hogy Jaroslav Kuchyna 

szavaiból épp az a kisebbrendűségi komplexus érződik ki, amivel Trianont követően az utódállamok sokáig nem voltak képesek megbirkózni.

Az aránytalan területnyereség, a versailles-i győzelem folyamatos szorongást kódolt Csehszlovákia és Románia közgondolkodásába. Vajon mikor fordul a szerencse, és kerül vissza Magyarországhoz a megszerzett vagyon? Vajon konzerválható 1920? És a határok most tényleg örökre szólnak?

E feszélyezettséget csillapította a Felvidéken és Erdélyben maradt magyarság jogfosztása, folyamatos vegzálása, lassú kiszorítása a társadalmi pozíciókból. És velejárója volt az a fensőbbséges, cinikus, lekezelő attitűd, ami Jaroslav Kuchyna szavaiból is visszaköszön.

Csakhogy 2023-at írunk, és nem 1923-at.

Túl azon, hogy rendkívül szomorú és kiábrándító egy hivatalos elemzőtől mindezt egy szlovák lapban olvasni, azért annyira nagyon meglepődnünk nem kell. A szlovák nyelvtörvény, a kettős állampolgárság ellenzése vagy a csípőből tolt gerrymandering (amivel magyar szempontból nyerhetetlenné rajzolták át a szlovákiai választókerületeket) mind azt mutatja, hogy nincs új a nap alatt.

Bár számos híd épült (átvitt értelemben és fizikailag is) Magyarország és Szlovákia között, történelemfelfogásban az óra megállt úgy száz évvel ezelőtt.

Egyvalamiben azonban kifejezetten téved Kuchyna, és ezt érdemes kiemelni: 

téved Trianon megváltoztathatatlanságában.

A határokat ugyan át nem rajzoltuk (sőt, önsorsrontó alapszerződésekkel még kőbe is véstük a kilencvenes években), de az utóbbi időben azért sokat tettünk a trianoni hatások feldolgozásáért:

1) Budapestnek van végre érvényes nemzetpolitikája, a kormányzat a külhoni magyarságban is gondolkodik és cselekszik.

2) A határon túli magyar intézményrendszer, a kulturális entitások, a magyar civil szféra támogatása jelentős lépés a megmaradás felé.

3) A kettős állampolgárság megkönnyítése, a honosítási eljárás 

lélekben és a mindennapokban is közel hoz magyart a magyarhoz.

4) Szlovákiában a magyar intézménybe való beiskolázás támogatása is fontos eszköz a magyar közösség megerősítésére.

5) A Határtalanul vagy épp a Petőfi Program pedig a külhoni közösségek segítése mellett a magyarországi és határon túli fiatalok közt épít hidat.

Vagyis, bár a Kuchynához hasonlók gondolatain, a szlovákiai vagy cseh történelemfelfogáson nem tudunk változtatni, a trianoni versenyhátrányt le tudjuk dolgozni. A munka pedig – ha tetszik, ha nem – gőzerővel zajlik. 

(Nyitóképp forrása: pctr.cz)

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Genusnextgen
2023. szeptember 09. 08:46
Trianon és a fidkányok sirámjai. Szánalmas vergődés 100 év múltán is.
ZZoltan
2023. szeptember 09. 01:39
A csehek a történelem nagy részében az ellenségeink voltak. Ma is azok. Ők lopták el Felvidékünket, hiszen szlovák nép egyszerűen nem létezett. Viszont teljesen igaza van a cikkírónak: a trianoni határok megváltoztathatóak, és minden nemzeti kormánynak ennek kell lennie a legfőbb törekvésének (ha nem is nyiltan). Lejjebb írtam: Haderőfejlesztés - 10x keményebben, mint eddig. Majd várni a kedvező geopolitikai helyzetet, és akkor keményen odacsapni. Ma a szlotákiának gúnyolt (sohasem létezett) viccállamban szinte nincs olyan család, amelynek ne lenne magyar felmenője. Az Erdélybe régebben betelepedett oláhok is hamatr magyarrá válnak. Mint ahogy a Kárpátaljai ruszinok is mindig magyarnak érezték magukat. Ha visszaszerezzük az elcsatolt területeinket, 1-2 évtized alatt magyar többségűek lesznek. A 2 bécsi döntés területei (-Kátpátalja kivételével) ma is magyar többségű!!!!!!! - Ezeknek a területeknek MINIMUM vissza KELL térniük.
Salitis
2023. szeptember 08. 17:48
A másik út, hogy "leszaporodjuk" őket, és demokratikus úton csatlakoznak az elszakított országrészek magyar többségben az anyaországhoz. És hogy áll ez a "leszaporodás"? Hát kb. sehogy. A megmaradt országrészt sem tudjuk tele "szaporodni", nem hogy a szomszédos szállásterületeket. 1980 óta 10,8 millióról bőven 10 millió alá csökkent az anyaország népessége, még úgy is, hogy a felnyíló határok mögül 100 000 számra vándoroltak be az elnyomott, üldözött magyarok. Azé az ország aki teleszüli.
Salitis
2023. szeptember 08. 17:47
A mai világban - és a közeljövő realitását nézve - katonai megoldása nincs a "feladványnak". Azonos katonai szövetségbe tartozunk. Mondjuk, ez 110 éve is pont így volt: Szerbiát kivéve minden kisantant udótállam államalkotó többségével azonos katonai szövetségben voltunk. Csak akkor még köpönyeg forgatással lehetett váltani a katonai szövetségek között, és ebben akkori "szövetségeseink" rendkívül találékonyak voltak. Viszont ma nincs hova váltani, és egy ilyen katonai szövetség pusztulásának esélye termonukleáris armageddon nélkül 0. Folyt köv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!