Ez a nyugaton tanult, orosz fiatal lehet Prigozsin utódja

2023. szeptember 22. 22:49

A Wall Street Journal portrécikket közölt Dmitrij Szijtiről, aki Afrikában egyengeti a Wagner sorsát.

2023. szeptember 22. 22:49

A Wagner arany- és gyémántbirodalmát irányító rejtélyes figura, Dmitrij Szijti azon dolgozik Prigozsin halála után, hogy megőrizze a csoport több milliárd dolláros afrikai érdekeltségeit.

Az üzleti iskolát végzett és négy nyelvet beszélő 34 éves orosz férfit egyesek már most úgy emlegetik, mint a zsoldoshadsereg új vezetőjét – olvasható a Wall Street Journal cikkében. A lap hozzátette, hogy mióta Szijti főnöke, Jevgenyij Prigozsin a múlt hónapban nyilvánvalóan merénylet áldozata lett, a Wagner fedőcégeinek és csempészhálózatainak alapos ismeretével bíró fiatalember egyre nagyobb szerepet kap a szervezet mindennapjaiban.

Luxusélet Afrikában

Szijti olyan közel áll a Wagner afrikai közponjának számító Közép-Afrikai Köztársaság politikusaihoz, hogy a fővárosban, Banguiban abban a luxusvillában él és dolgozik, amely egykor a helyi elnök hivatalos rezidenciája volt. A villát a Wagner-harcosok által elfoglalt katonai tábor veszi körül. Bár az új vezetőnek korábban nem voltak közvetlen kapcsolatai az orosz vezetéssel, Prigozsin halála után a közép-afrikai elnök, Faustin-Archange Touadéra jelezte Moszkvának, hogy 

szeretné, ha a zsoldosok maradnának Szijti vezetésével az országban.

A Wall Street Journal portrécikkéből az is kiderül, hogy a tanult fiatal 2017-ben csatlakozott a Wagnerhez, és az évek alatt egy széles céghálózatot épített ki a terület gazdasági hasznosítására. A bányászati koncessziók megszerzése mellett sörárusítással és helyi média alapításával erősítette meg a pozícióit az országban.

Miután a Wagner elkezdett egyre rosszabb színben feltűnni Moszkvában, Szijti hűséget fogadott a csoportnak, és azon dolgozott, hogy minél jobban elrejtse a zsoldosokhoz köthető tevékenységeket. Főnöke halála után pedig azon kezdett tevékenykedni, hogy megtartsa a Wagner afrikai érdekeltségeit, de egyelőre nem tudni, hogy ennek az alakulatnak pontosan milyen sorsot szánnak – derült ki az összeállításból.

Nyitókép: X-fotó

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik