Eljárás alá vonnák Joe Bident a republikánusok – de mire mennek vele?

2023. szeptember 14. 20:02

A Donald Trump fölött tornyosuló eljárásokkal szembeszállva a republikánusok is elindítanának egy eljárást Joe Biden amerikai elnök ellen.

2023. szeptember 14. 20:02
BIDEN, Joe
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Impeachment eljárás alá vonnák Joe Biden amerikai elnököt a republikánusok. A magyarra nehezen fordítható szó az alkotmányjogi felelősségre vonást takarja: az amerikai elnökökkel szemben különösen az utóbbi évtizedekben többször lebegetett már az efféle elszámoltatás veszélye.

Az amerikai alkotmány első cikkelye hatalmazza fel a Kongresszus két házát az elnök közjogi felelősségre vonására. Hazaárulás, vesztegetés vagy súlyos törvényszegés gyanúja esetén a Képviselőháznak egyszerű többséggel kell elfogadnia a vádat. (Ennek az eljárásnak az angol elnevezése impeachment).

Ezt követően a Szenátus folytatja le a tárgyalást, ahol a tagok kétharmados egyetértése szükséges az elnök hivatalból való eltávolításához. A büntetőjogi felelősségre vonás csak ezután folytatható le hagyományos bírósági eljárás során.

Mint látható, az eljárás az alsóház, a Képviselőház előtt indul – éppen ezért 

a mindenkori képviselőházi többség előveheti ezt a fegyvert az elnökkel szemben,

s nyilván főleg akkor, ha a másik párthoz tartozik az ország vezetője.

Most is ez történik: a tavalyi félidős választás óta republikánus többségű Képviselőház formális impeachment eljárást indít a demokrata Joe Biden ellen. Kevin McCarthy republikánus képviselőházi vezető szerint Bidennel szemben a „hatalommal való visszaélés, az obstrukció és a korrupció” gyanúja áll fenn, amit kivizsgálnának az eljárás során.

A republikánusok nem árultak zsákbamacskát: már az előző év végi választások idején azt ígérték, eljárást indítanak a hatalomban lévő elnök ellen.

A gyanú középpontjában Joe Biden elhíresült fia, Hunter Biden áll, aki magán- és közéleti botrányok sorát okozta az elmúlt években. A nagy kérdés az, hogy Joe Biden mennyire, milyen mélységben tudott fia kétes üzleti ügyeiről. A republikánusok szerint „komoly és hiteles” vádakról van szó ezzel kapcsolatban, 

amik „összességében a korrupció kultúrájának képét festik fel”

 – fogalmaz most McCarthy.

A Fehér Ház az eljárás megkezdésének hírére közleményt adott ki. Állításuk szerint az elnöki hivatalnak semmi köze nincs Hunter Biden ügyeihez, ahogy Joe Biden elnök sem kapcsolódik sehogy a fia üzleti ügyeihez. Hozzátették: „A képviselőházi republikánusok kilenc hónapja vizsgálják az elnököt, és semmilyen bűncselekményre nem tudtak bizonyítékot felmutatni”. Ian Sams, Biden szóvivője úgy kommentálta a fejleményeket: „Extrém politizálás a legrosszabb módra”.

Maga Joe Biden is megszólalt az ügyben: szerinte a republikánusok magát az amerikai kormányt akarják megállítani, és 

ő maga nem aggódik az eljárás miatt, 

és inkább arra fókuszál, amire az amerikai emberek szeretnék, hogy fókuszáljon. „Nézzék, nekem van egy munkám. Azokkal az ügyekkel kell foglalkoznom, amelyek az amerikaiak életét érintik minden egyes nap” tette hozzá.

Donald Trump nem hozta eddig nagyon előtérbe a Biden elleni eljárás ügyét, de például tavasszal arról beszélt: „Ők üldöztek minket, de mégis Joe Biden az a kőkemény bűnöző, akit tetten is értek, és mégse történik semmi. Felejtsd el a családot. Vele nem történik semmi”.

Az impeachment eljárás során mindenesetre a kongresszusi vizsgálódók többletjogosultságot szereznek az elnök körüli kutakodáshoz, bekérethetnek további dokumentumokat és tanúvallomásokat. Egy ilyen eljárás végén egy elnököt akár el lehet mozdítani a hivatalából.

A BBC ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet: az eljárás során először a Képviselőháznak kell megszavaznia a verdiktet – ez a republikánus többség miatt meg is lehet –; utána viszont a felsőház, a Szenátus elé kerül az ügy, az folytatja tovább és annak is szavaznia kell róla. Itt viszont már a demokratáknak van többségük, mert a tavalyi félidős választáson a republikánusoknak nem sikerült elérniük a szövetségi Szenátus meghódítását.

Emiatt aztán a legvalószínűbb az lesz, hogy a Biden elleni eljárás egy politikai harctér lesz, 

ahol a végső elítélés gyakorlati esélye nélkül a republikánusok szorongathatják Bident; miközben a demokraták az amerikai igazságszolgáltatás fórumait járó Donald Trumpot támadhatják a jövő novemberben esedékes következő elnökválasztásig.

 

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. szeptember 15. 04:16
"Tommaso szept. 14. 20:10 Joe Biden NEM biztatta a hiveit, hogy erőszakkal akadályozzák meg a választási eredmények kihirdetését." Így van, erre nem már volt szükség, miután a Demokraták az egész választási rendszert hekkelték meg: 1. <u>Azzal kezdték</u> hogy az ember által mesterségesen létrehozott <b>covid-19 vírus elterjesztésével idejekorán biztosították, hogy általánosan elfogadott legyen a személyes megjelenés nélküli ún. levélszavazás</b>. <i>(<b>Ennek azért van jelentősége, mert — <u>a magyarral ellentétben</u> — az USA-ban nincs aktualizált nyilvántartás a szavazókról (https://888.hu/amerika-london-parizs/miert-sokkal-konnyebb-elcsalni-egy-valasztast-a-tengerentulon-mint-itthon-4281654), ezért fogadhattak be gond nélkül halottak nevében leadott voksokat is, vagy számolhatták be több helyen is ugyanazt a szavazatot!</b>)</i> (Folytatás az erre adott válaszban.)
Lotti
2023. szeptember 14. 21:30
A világ csendőre belső harcaihoz egyre vehemensebben veszi igénybe a jogszolgáltatást. Szomorú és elgondolkodtató.
hatosagiarastyukpetesejt
2023. szeptember 14. 20:33
(Ennek az eljárásnak az angol elnevezése impeachment) És a „lebegetett” szónak mi a magyar megfelelője? Amúgy ez melyik Biden? A mélyebb vagy a magasabb hangú? Vagy az, amelyik már 4 éve halott? https://rumble.com/v3fdq3e-bidens-family-admit-he-died-and-was-replaced-by-an-actor-in-2019.html
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 14. 20:28
Varietéország repertoárja bővül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!