Az ukrán oktatási miniszter mindent megtesz azért, hogy ne tartsanak orosz nyelvű órákat Ukrajnában

2023. szeptember 07. 12:42

Okszen Liszovoj szerint Ukrajna nem az „orosz világ” felé tart, ezért nem kell a gyerekeket az orosz nyelv használatára felkészíteni.

2023. szeptember 07. 12:42
The ceremony of raising the Ukrainian flag on the largest flagpole in the city during the celebration of the National Flag Day of Ukraine in Lviv, Ukraine on August 23, 2023.

Az orosz nyelvű órák megtartása az ukrán iskolákban ellentmond a jogszabályoknak, ilyen esetekben nem lehet lojalitást tanúsítani – figyelmeztetett a Dom ukrán tévécsatorna műsorában Okszen Liszovoj ukrán oktatási miniszter arra a hírre reagálva, hogy Ukrajnában még mindig vannak olyan iskolák, ahol orosz nyelven tartanak tanórákat.

A miniszter azt tanácsolta, hogy az emberek ilyen esetekben tegyenek panaszt az oktatási minisztériumban, a városi vagy regionális oktatási hivatalban, forduljanak a nyelvi ombudsmanhoz. Mint hangoztatta, ilyen esetekben „nem szabad lojalitást tanúsítani”.

A miniszter szerint Ukrajna nem az „orosz világ” felé tart, ezért nem kell a gyerekeket az orosz nyelv használatára felkészíteni.

Az orosz nyelv kiszorítására irányuló kurzus Ukrajnában közvetlenül a Majdan-forradalom után bekövetkezett 2014. februári fordulat után indult, majd 2019 májusában azzal folytatódott, hogy Petro Porosenko akkori elnök aláírta „Az ukrán nyelv államnyelvként való működésének biztosításáról” szóló törvényt.

A törvény normáinak megsértése pénzbírságot von maga után.

A dokumentum kötelezi az állampolgárokat az ukrán nyelv használatára a közélet minden területén, beleértve az államigazgatást, az orvostudományt, a tudományt és az oktatást, a médiát és a weboldalakat.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: PAVLO PALAMARCHUK / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anonymtalan2
2023. szeptember 07. 21:00
A baj, hogy azért is mindent meg tesz, hogy nehogy tartsanak lengyel, magyar, román, ruszin stb. nyelvű órákat se.
nyúlgerinc
2023. szeptember 07. 19:51
Ha Ukrajnát, mint államot az oroszok nem törlik le a térképről akkor örökös ellenséggel kell számolniuk. Mert már iskolás korban is partizán harcra nevelik a gyerekeket...és ez így fog folytatódni az idők végeztéig.
KBA98
2023. szeptember 07. 16:33
Ukrajna régen és most is a tetűországok közé tartozott!
Csigorin
2023. szeptember 07. 15:57
a nagy igyekezetben azt fogja elerni hogy hamarosan ukranul nem fognak orakat tartani. bunko barom allatja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!