„Az orosz geopolitikai érdek az, hogy az európai érdekszférában problémát kavarjon” – Világrend

2023. szeptember 06. 17:42

2020 óta hat afrikai országban hajtottak végre katonai puccsot a fennálló rendszer ellen. Miért passzívak a volt gyarmattartó franciák, és milyen célból aktívak az oroszok a Száhel-övezetben? A Migrációkutató Intézet igazgatóját kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. szeptember 06. 17:42
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás
főmunkatárs

Nem látunk egy konzekvens francia stratégiát. Miközben az oroszok végigvitték a saját faék egyszerűségű, destruktív, de hatékony stratégiájukat: ahol voltak rések, lehetett küldeni pár száz Wagner-katonát, megtették, ahol lehetett értékes trópusi fát, gyémántot, aranyat, koncessziót vinni, azt megtették” – vélekedik Marsai Viktor, aki szerint a jelek arra utalnak, hogy a franciák elengedték a problémás régiót.

Pedig a Száhel-övezet egy puskaporos hordó,

a szub-szaharai térségből Európa felé ezen a területen keresztül vezetnek a fő illegális migrációs útvonalak, és a Közel-Keletről kiszorult dzsihadista csoportok is itt vertek gyökeret, itt szervezik újjá magukat, így az európai hatalmaknak közvetlen érdekük lenne a migrációs és a terrorveszély miatt stabilizálni a régió államait.

Az orosz Wagner-csoport óriási lehetőséget lát a kialakult helyzetben, a katonai junták hatalomra kerülését kihasználva újabb megbízásokhoz, gazdasági koncessziókhoz juthat, eközben generálhatja a térségben a nyugatellenes indulatokat, destabilizálhatja a nyugati hatalmak megmaradt helyi szövetségeseit, érdekeltségeit.  

A Migrációkutató Intézet igazgatója szerint azonban

a nyugati „gyarmati kizsákmányolóktól” való megszabadulás öröme rövid életű lehet,

a nyugati finanszírozás elzáródásával az új katonai kormányzatok nem lesznek képesek elhozni a várt szabadabb és gazdagabb világot, ráadásul „itt nem látunk Nelson Mandelákat a térségben, akik képesek lennének fejlődési pályát kijelölni az ország számára.

Kinek milyen céljai vannak a térséggel? Milyen geopolitikai haszonnal jár Moszkva számára a Nyugat afrikai befolyásának csökkenése? Milyen veszélyt jelent Európa számára a Száhel-övezet beszakadása?

A műsor vendége: Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--


 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik