Az előttünk álló időszak legfontosabb kérdései

2023. szeptember 14. 19:04

Úgy dönt-e Amerika, hogy befejezi a háborút?

2023. szeptember 14. 19:04
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
G. Fodor Gábor
G. Fodor Gábor
Origo.hu/888

„Van néhány kérdés, amelyre születik majd valamilyen válasz a következő hónapokban és ez befolyásolni fogja a magyar nemzeti érdekeket érvényesítő politika mozgásterét és peremfeltételeit, ilyenek.

1. Dönt-e Amerika arról, hogy befejezi a háborút? Még pontosabban: úgy dönt-e Amerika, hogy befejezi a háborút? Ha így dönt, annak lesznek következményei nemcsak Ukrajna sorsára és Oroszországra nézve, a gazdasági és energiaválság kifutására, de Európa súlyára, jelentőségére és belső hatalmi szerkezetére nézve is.

2. Azzal, hogy Kína bejelentkezett az elsőségre, azzal, hogy a globális Dél fellázad Észak ellen megérezve a vérszagot, Amerika relatív gyengeségét, Európa képes lesz-e erre reagálni vagy tovább gyengül? Nagyon úgy tűnik, hogy Európának nem osztottak lapot, ott se ül a nagyok asztalánál, mások játszanak helyette és döntenek róla - Európa intézményi, vezetési, versenyképességi és identitásválságban van.

3. Magára talál-e a Nyugat? Beszédes, hogy Alex Soros már arról beszél, hogy Európáról többé nem Franciaországban és Németországban döntenek, hanem Varsóban vagy Prágában. Azzal, hogy a Nyugat »megszűnt«, keletkezik egy hatalmi vákuum, ami lehetőséget ad egy sor kérdés kinyitására, amit korábban nem lehetett feltenni.

4. Mi fog történni a szlovák (szeptember 30.) és lengyel választáson (október 15.)? Szlovákiában szürreális dolgok történnek, tulajdonképpen megszűnt az állam. Lengyelországban pedig a választásokkal együtt - magyar mintára - népszavazást is tartanak majd a migrációról. A szlovák, de mindenekelőtt a lengyel választások kimenetele az egész európai uniós status quó-ra nézve hatással bír majd, beleértve a V4-es együttműködés jövőjét.”

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik