Az autoriter propaganda amerikai arca

2023. szeptember 26. 09:47

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin igényeit Tucker Carlson elégíti ki.

2023. szeptember 26. 09:47
American journalist Anne Applebaum visits Gdansk
Anne Applebaum
Anne Applebaum
The Atlantic

„»Axis Sally« volt az általános gúnyneve azoknak a nőknek, akik rekedt hangon és jó angolsággal német és olasz propagandát olvastak be a rádióba a második világháború idején. Ugyanígy cselekedtek a »tokiói rózsák« Japánban, és ugyanaz volt a céljuk: az amerikai katonákat akarták demoralizálni olyan szövegekkel, mint hogy hatalmasak a veszteségeik, a parancsnokaik csapnivalóak, az ügyük pedig elveszett. »Ti szegény, ostoba bárányok – meneteltek a vágóhíd felé« – mondta az egyik ilyen német rádiós 1944-ben. 

Tucker Carlson szintén idegen diktátorok propagandáját ismétli angol nyelven. Habár neki abszolút nincs olyan történelmi jelentősége, mint az Axis Sallyknek vagy a tokiói rózsáknak, de a hitelessége pont megegyezik. Ez a férfi, aki úgy dicsérte a nyilvánosságban Donald Trumpot, hogy a háta mögött arról írt, mennyire rühelli, most komoly ábrázattal készített egy interjút egy elítélt csalóval, aki azt állította, cracket szívott és Barack Obamával szexelt. De amikor Carlson Orbán Viktor vagy Vlagyimir Putyin nevében beszél, akkor szavait elismétlik Magyarországon és Oroszországban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Tucker Carlson: Az amerikai kormány megakadályozta, hogy interjúzzak Vlagyimir Putyinnal

„Sokkal hűségesebb amerikai vagyok, mint mondjuk Joe Biden vagy Kamala Harris, aki nem is ebben az országban nőtt fel” – hangoztatta a Fox News korábbi műsorvezetője.

»Nézzétek, egy kiemelkedő amerikai újságíró támogat minket.«

Nem tudom, hogy mi motiválja Carlsont, nem nyilatkozott, mindenesetre szavai az amerikai szélsőjobboldal berkeiben keringenek, és ezt aztán republikánus elnökjelöltek is elkezdik szajkózni. Úgyhogy nagyon is tisztázni kellene őket.”

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / AFP

 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik