Átnevezik Indiát, mostantól így kell majd hívni a világ legnépesebb országát!

2023. szeptember 05. 16:15

Irodalmi személyiségről kaphatja új nevét a kontinensnyi ország.

2023. szeptember 05. 16:15
null

Új nevet kaphat India, írja a CNBC parlamenti forrásokra hivatkozva.

Az ok egészen prózai: azért akarják a névváltoztatást, mert az összefogott ellenzéki pártszövetség az INDIA betűszóval nevezte el saját magát.

Az új név a „Bharati Köztársaság” lehet.

„Az egész ország követeli, hogy a Bharat szót használjuk az India helyett. Az India szó egy sértés, amit a britek ragasztottak ránk, míg a Bharat a kultúránk jelképe” – jelentette ki Harnath Singh Yadav, a kormánypárt egyik képviselője.

Kérdés, hogy az új név mennyire reprezentálja a szubkontinensnyi országot: a szanszkrit szó ugyanis a hindu irodalom legendás királyát, Bharatát jelöli, de csak a 33 indiai nyelv közül egy páran hívták így korábban Indiát.

Nyitókép: MTI/EPA/Haris Tjagi

 

 

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. szeptember 06. 07:10
Őkbleaznek a Bharataink
ProletarFC
2023. szeptember 06. 00:59
India mindig is Bharat volt, tehát mindkét elnevezés érvényben van-volt, maga Mahatma Gandhi is Bharatnak nevezte a hazáját. A bharat nemzetség története pedig az indiai hagyomány központi része, de ez nem történeti, hanem vallási-mitológiai tradíció mint eposz.
jobtvojumaty
2023. szeptember 06. 00:16
A „Bharati Köztársaság" baráti köztársaság lesz?
Master
2023. szeptember 05. 22:54
A Hungary is egy sértés amit a britek találtak ki. Ezentúl a nevünk Szittya. Made in Szittya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!