A tatár védelmi miniszter kinevezése jelzi: Ukrajna nem mondott le Krím visszaszerzéséről

2023. szeptember 08. 13:22

A háború kitörése óta először van új védelmi minisztere Ukrajnának. Rusztem Umerov a növekvő krími tatár elit tagja: muszlim és szívvel-lélekkel támogatja az ukrán ügyet.

2023. szeptember 08. 13:22
UMEROV, Rusztem; ZELENSZKIJ, Volodimir; REZNYIKOV, Olekszij

Ukrajna új védelmi minisztere, Rusztem Umerov muszlim vallású és a krími tatárok jogainak szószólója. Bár katonai tapasztalattal nem rendelkezik, többször is részt vett az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokon – írja Elizaveta Antonova a Meduza oldalán írt portréjában.

Umerov 41 évvel ezelőtt született Üzbegisztánban, egy muszlim vallású krími tatár családban. A család tagjait a sztálini időkben a szovjet hatóságok kitelepítettek a Krímből, és csak az 1980-as évek végén tértek vissza a szülőföldjükre. A privát szférában kezdte a karrierjét. 2004-ben az ukrán Lifecell mobilszolgáltatónál lett menedzser. 2010-ben belépett a befektetési üzletágba, ahol az ICG Investments és az iCapital ügyvezető igazgatójaként dolgozott, majd testvérével megalapította saját befektetési cégét, az Astemet – olvasható a Meduza cikkében. 

Életében mindig fontos szerepet játszott krími tatár identitása: 2007-ben Umerov segített létrehozni a Krími Tatárok Egyesületét, amely a krími tatárok érdekeit képviseli Ukrajnában. 

Egyértelműen azt vallja, hogy a Krím Ukrajna része. 

2021-ben a „Krími Platform” nemzetközi csúcstalálkozó társelnökévé választották.

A Meduza újságírójának nyilatkozó ukrán kormánytisztviselő elmondta: 

Umerov része egy növekvő krími tatár elitnek. 

Umerovot 2019-ben a Holosz (magyarul Hang) párt tagjaként választották be az ukrán parlamentbe. Képviselőként elsősorban a gazdasággal és az etnikai kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekre koncentrált. Tavaly a parlament Umerovot nevezte ki az Állami Vagyonalap vezetőjévé, amely egy olyan végrehajtó szerv, ami az állami vagyon privatizációjáért, bérbeadásáért és használatáért felelős – olvasható a cikkben.

Umerov egy interjúban kijelentette: az volt egyik fő célja, hogy külföldi befektetőket vonzzon Ukrajnába.

Egy tapasztalt tárgyaló

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, Umerov részt vett az orosz-ukrán béketárgyalásokon, amelyeket Törökországban és Fehéroroszországban tartottak. A cikk szerzőjének egy ukrán forrás elmondta: Umerov török nyelvtudása és törökországi kapcsolatai jól jöttek az Oroszországgal folytatott tárgyalások során, amelyeken Ankara gyakran közvetítőként működött közre. A forrás szerint Umerovnak sikerült jó kapcsolatokat kialakítania Törökország külügyminiszterével, Hakan Fidannal. 

Egy ukrán tisztviselő a Meduza újságírójával azt is megosztotta:

Umerov fontos szerepet játszott Ukrajna közel-keleti stratégiájában is. 

Hozzátette: Umerovnak köszönhető, hogy Zelenszkij részt vett az Arab Liga csúcstalálkozóján. Az új védelmi miniszter részt vett fogolycserék szervezésében is. 

De mit árul el Kijev stratégiájáról Umerov kinevezése? A Meduza szerzőjének nyilatkozó kormányzati források kijelentették: először is azt jelzi, hogy a Krím még mindig fontos Ukrajnának. Másrészt 

az új védelmi miniszter Zelenszkij béketervének szószólója. 

Volodimir Zelenszkj 2022 novemberében, a G20 találkozón mutatta be 10 pontos béketervét. Ennek a tervnek része Ukrajna területének 1991-es határok mentén való visszaállítása, amibe beletartozna a Krím visszacsatolása is. 

Az ukrán források szerint Umerov jó diplomata, aki 

aktívan próbálja megnyerni a „globális dél” még elkötelezetlen államait az ukrán ügynek.

Egy újfajta védelmi miniszter

A Meduza szerzőjének nyilatkozó kormányzati tisztviselők szerint sok minden szólt Umerov mellett. Először is: jó kapcsolatot ápolt az Ukrán Elnöki Hivatal vezetőjével Andrij Jermakkal. Másrészt Ukrajna nemzetközi partnereinek is élvezte a támogatását. Harmadszor pedig 

az ukrán korrupcióellenes aktivisták is támogatták a kinevezését. 

Az ukrán törvények szerint csak is civil állhat a védelmi minisztérium élén. Ez a minisztérium felelős a hadsereg költségvetéséért és logisztikájáért, a kitüntetésekért és a stratégiai kérdésekért – olvasható a Meduza cikkében. Tehát Umerov nem a katonai műveletekért fog felelni, viszont ő tárgyal majd a NATO-partnerekkel, és a katonai-ipari komplexummal kapcsolatos ügyek is az ő asztalán lesznek. 

Sokan Umerovtól várják a minisztériumon belüli korrupció felszámolását.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci-9-9
2023. szeptember 09. 06:38
Megérkezett a felszámolóbiztos.
Mich99
2023. szeptember 08. 20:39
Oké, Zselének tatár csicskája. Biztos jól szopik...
KBA98
2023. szeptember 08. 17:22
A zongorista hamvait esetleg oda szórhatják majd le!
Bobek5
2023. szeptember 08. 15:49
Egyrészt szánalmas, másrészt ilyen ronda lény a kalendáriumban sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!