„A demokráciaexport kudarcos politika volt” – Magyarics Tamás 9/11 örökségéről

2023. szeptember 11. 16:01

A szakértőt kérdeztük a terrortámadások örökségéről, és arról, miként változtatta meg Amerikát és a világot a tornyok leomlása.

2023. szeptember 11. 16:01
null
Hajdú Tímea

22 évvel ezelőtt a világ döbbenten nézte végig a televízióban, amint két utasszállító csapódott bele a World Trade Center felhőkarcolóiba. A nap során egy harmadik gép a Pentagon épületébe, egy negyedik pedig valahol Pennsylvania államban egy mezőn csapódott be. Az iszlamista terrortámadást az Al-Kaida merénylői hajtották végre, akik 2977 embert öltek meg.  

A tornyok leomlása 2001-ben sokként érte Amerikát, mára azonban, az új generációk felnövésével, az emlékek kopni kezdtek.  

Az elmúlt két évtized amerikai politikáját jelentősen meghatározta a támadás – mondta el a Mandinernek Magyarics Tamás, az ELTE Emeritus Professzora. 

„Az amerikai felmérések azt mutatják, hogy akik akkor éltek, azok erősebben és mélyebben emlékeznek azokra az eseményekre. Az azóta születetteknek ez kevesebbet jelent, annak ellenére, hogy 

az Egyesült Államok 21. századi politikáját jelentős mértékben befolyásolta”

 – mondta a szakértő.  

Miként változott meg Amerika és a világ a terrortámadás hatására?

9/11 után Amerika terror elleni harcot hirdetett, amely azonban nem várt következményekkel járt. A szakértő elmondta: Amerika úgy élte meg az eseményt, mint egy második Pearl Harbort és olyan „sebezhetőségi ablak nyílt”, ami messzire ható politikai döntésekhez vezetett. Létrejött a Belbiztonsági Minisztérium, amely a szakértő szerint az amerikai lakosság jogainak csökkentéséhez vezetett.  

„Az amerikai kormány megerősítette az úgynevezett nemzetbiztonsági államot, tehát integrálták a különböző hírszerzés-elhárító hivatalokat, és újat hoztak létre a Belbiztonsági Minisztérium néven. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a hírszerzést és az elhárítást erősítették, hanem sajnos az egyik mellékterméke az volt, hogy az államon belül a 

bizonyos szabadságjogokat megnyirbáltak” 

– mondta Magyarics Tamás.

A szakértő kifejtette: korábban a telefonok lehallgatása csak bírósági felhatalmazás alapján történhetett. Ezt a terror elleni harcra hivatkozva megváltoztatták. Továbbá nyilvánosságra került: az Egyesült Államok hatóságai rabokat kínoztak.  

Két háború, hatalmas veszteségek

„A Bush-adminisztráció arra használta a 9/11-es támadásokat, hogy egyrészt a Bin-Ládennek és csoportjának menedéket adó Afganisztánt megtámadták és onnan kisöpörték az al-Kaidát. Ez jogos volt, azonban 

a Bush körüli neo-konzervatívok úgy gondolták ez jó alkalom lehet arra, hogy a Közel-Keleten demokratikus átalakulást indítsanak el. 

A neo-konzervatívok ráerőltették az elnökre ezt a politikát” – mondta a szakértő hozzátéve: ennek a következménye volt az iraki háború.  

„Mind a kettő jelentős kudarcban végződött és komoly anyagi és emberveszteséget okozott az Egyesült Államoknak. 

A demokráciaexport egy kudarcos politika volt” 

– jelentette ki a szakértő.  

Mint Magyarics Tamás elmondta: hiába a terror elleni harc két évtizede, még mindig a nemzetközi terrorizmus jelenti, potenciálisan, az egyik legnagyobb kihívást a világ számára. Ráadásul a világ abból a szempontból is megváltozott, hogy a technológiai forradalomnak a vívmányait ma már a terroristák igénybe tudják venni.  

Felejtésre ítélve

Két évvel ezelőtt emlékezett meg Amerika a terrortámadás 20. évfordulójáról. Az esemény azonban viszonylag csöndben múlt el, ami mutatja: generációváltás történt.  

„A fiatalabbakat, tehát 30-40 alatti korosztályt már nem foglalkoztatja annyira ez az esemény. 

Ennek az egyik jele, hogy eddig általában az elnökök Washingtonban vagy New York-ban emlékeztek meg szeptember 11-ről, most viszont Joe Biden elnök Alaszkában fog megemlékezni” – mondta el Magyarics Tamás.  

A szakértő szerint ma már nem ezzel az eseménnyel próbálják az amerikaiak erősíteni a nemzeti egységet.  

(Nyitókép: Bryan R. Smith / AFP)
 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 11. 17:40
Még jó, hogy Magyarországot és a dagadtat senki nem akarja megterrorizálni, mert ő bizony csúnyán összeszarná magát a hatvanpusztai bunkerében, míg a többi 9 milliót, mint a füvet kaszálnák le. Ő biztosan nem indítana utána demokráciát exportáló hadjáratokat a 4 Gripenjével.
lájkbajnok
2023. szeptember 11. 17:30
Az illibernyák demokrácia exportja még kevésbé sikeres.
survivor
2023. szeptember 11. 17:25
Most is exportálja a DEMÓT az ukiknak...
Galerida
2023. szeptember 11. 16:50
A lényeg az, hogy 2001. július 26.-án Larry Silverstein mindkét WTC torony bérleti jogát megvásárolta gyakorlatilag fillérekért. Aztán megérezte a pisijén, hogy baj lesz és ezért biztosítást kötött kettős terrorcselekményre. Jó volt a megérzése, hat év múlva 4,56 milliárd dollárral enyhítették bánatát a biztosítók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!