Zuhanórepülésben a német gazdaság – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung

2023. augusztus 24. 19:24

„A remény, hogy a szolgáltatók megmenthetik a német gazdaságot, köddé vált” – vallja egy vezető közgazdász.

2023. augusztus 24. 19:24
null

A német gazdaság augusztusban felgyorsította lejtmenetét, és a jelek szerint a recesszió felé tart – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében. A teljes magánszektorra – vagyis az iparra és a szolgáltatókra – vonatkozó beszerzési menedzserindex 44,7 pontra esett vissza a júliusi 48,5 pontról – közölte szerdán az S&P Global pénzügyi szolgáltató a mintegy 800 vállalat körében végzett havi felmérése alapján. Ez volt a negyedik egymást követő csökkenés, és 

egyben a legalacsonyabb érték 2020 májusa óta, amikor a Covid-járvány padlóra küldte a gazdaságot.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok csak 48,3 pontra való csökkenésre számítottak. Az augusztusi meredek visszaeséssel az 50 pontos növekedési küszöb már jócskán elmaradt. A gyors visszaesés fő oka a szolgáltatási szektor volt. A szolgáltatási szektor barométere a növekedési küszöb alá esett – 47,3 pontra a júliusi 52,3 pont után.

A szolgáltatók száma is csökken

Az ipar pedig 39,1 ponttal még egyértelműbben alatta van, bár augusztusban kissé emelkedett. „A remény, hogy a szolgáltatók megmenthetik a német gazdaságot, köddé vált. Ehelyett a szolgáltató szektor hamarosan csatlakozik a feldolgozóipari recesszióhoz, amely a jelek szerint a második negyedévben kezdődött” – mondta Cyrus de la Rubia, a felmérést szponzoráló Hamburgi Kereskedelmi Bank (HCOB) vezető közgazdásza. A cikk szerint a rossz közérzetet jelzi a gépgyártás nemzetközi versenyhelyzete, amely 

sokáig az európai exportbajnok Németország zászlóshajójának számított. 

Az Ifo felmérése szerint a gépipari vállalatok helyzete romlott a piaci részesedésért folytatott versenyben. „Az EU-n kívüli értékesítési piacokon különösen Kína részéről erősödött a verseny a német gépgyártásért” – mondta Nicolas Bunde, az Ifo szakértője. A felmérés versenyhelyzetre vonatkozó pontszáma a felmérés 1994 júliusi kezdete óta a legalacsonyabb szintre esett.

Nyitókép: David Hecker/DPA/AFP

 

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 08. 08:11
És ennek egyetlen oka van maguk a németek! (Felőlem szét is rohadhatnak, de sajnos minket is érint a német lejtmenet)
Reszelő Aladár
2023. augusztus 30. 10:25
Németek, most csuknak össze titeket és még örültök is ennek. Eddig is megszállt ország voltatok, a népességeteket is lecserélik, az iparotokat pedig elviszik magukkal. De mivel gyerekeitek nincsenek ez mind nem számít, csak hátralévő 20-30 évet lehessen jólétben letolni, utána el is tűnhet az egész.
connorj
2023. augusztus 24. 23:39
https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/brics-uj-tagok-csoportosulas-gazdasag.776298.html
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 24. 22:50
>>>drogqueen 2023. augusztus 24. 21:42 Tehát, Orbán összenövesztett minket<<< Össze mi'csinált???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!