Újabb puccs Afrika egy olajban gazdag országában – mi folyik Gabonban?

2023. augusztus 30. 17:40

A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg tisztjei bejelentették: törlik a választás eredményeit, lezárják a határokat és házi őrizet alá helyezik az elnököt.

2023. augusztus 30. 17:40
null

Szerda hajnalban egy újabb puccs-kísérletre ébredt a világ. A nyugat-afrikai Gabonban a nemzeti televízió adásában egy csoport katonatiszt jelent meg, akik bejelentették: átvették a hatalmat – számolt be a CNN.

A bejelentés előtt néhány perccel jött ki a választási eredmény, miszerint Ali Bongo Ondimba elnök nyerte a választásokat. 

A vezető családja már fél évszázada van hatalmon az országban, és az ellenzék vitatta a választások tisztaságát. 

A tisztek azt állították: ők képviselik az ország „védelmi és biztonsági” erejét. 

A BBC beszámolója szerint a katonák „nyugalomra és derűre” szólították fel a lakosokat. 

„A mi gyönyörű országunk, Gabon, mindig is a béke szigete volt. Ma az országunk komoly intézményes, politikai, gazdasági, és társadalmi válságon megy keresztül” – mondták a Gabon24 csatornán leadott nyilatkozatban. Hozzátették: a választás nem volt átlátható. A kormányzás szerintük „felelőtlen és kiszámíthatatlan” volt.

A katonák kijelentették: törlik a választás eredményeit és lezárják a határokat,

valamint feloszlatják a kormányt és minden fontosabb kormányzati intézményt. 

„Megerősítjük az elkötelezettségünket, hogy tiszteletben tarjuk Gabon nemzetközi közösség szembeni kötelezettségvállalásait” – mondták a katonák, majd Isten és az ősök szellemeinek áldását kérték az országra. 

Az AFP információi szerint 

Ali Bongo elnököt házi őrizet alá helyezték a puccsisták. 

A puccs hírére Libreville-ben, az ország fővárosában a lakosok több helyen ünnepeltek – írja a CNN. 

BONGO ONDIMBA, Ali
Ali Bongo Ondimba gaboni elnök támogatói körében, miután leadta szavazatát az elnök- és parlamenti választásokon, Libreville-ben 2023. augusztus 26-án. MTI/EPA

Egy olajban gazdag ország 

Gabon Nyugat-Afrikában fekszik, az Atlanti-óceán partján. Az ország korábban francia gyarmat volt, és 1960-ban kiáltotta ki a függetlenségét. Egészen 2009-ig Omar Bongo volt az ország elnöke, aki négy évtizedes kormányzása alatt jó viszonyt ápolt Franciaországgal. Fia Ali, 2009-ben került hatalomra, miután megnyert egy vitatott tisztaságú választást – írja a brit híroldal. 

Az ország az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének) tagja. 

A BBC megjegyzi: 

hiába hatalmas Gabon olajtermelése, a lakosság harmada szegénységben él. 


Kína árnyéka 

Kína az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb befolyásra tett szert Afrikában. Idén Peking „átfogó stratégiai együttműködési partnerséget” kötött Gabonnal is – írja a Diplomat elemzése. 

„Az átfogó stratégiai együttműködési partnerség olyan szoros és kölcsönösen előnyös kapcsolatot jelent, amely számos területre kiterjed, beleértve a politikai, gazdasági, kulturális és biztonsági területeket is” – magyarázza a cikk. 

Mára Kína lett Gabon legnagyobb kereskedelmi partnere. 

Gabon többek közt nyersolajat és magánércet exportál az ázsiai nagyhatalomnak. Az afrikai ország Kína segítségével szerette volna diverzifikálni a gazdaságát. Gabonnak kihasználatlan a faipara is, az ország 85%-át erdők borítják. 

A Diplomat elemzése szerint az ország infrastruktúrájának megújításában is nagy szerepet játszott Kína, mivel kölcsönöket biztosított Libreville számára. Gabon szerette volna eddig parlagon hagyott turizmusát is megújítani. 

Az elemzés szerint Kínának stratégiai okai is vannak arra, hogy erősítse a kapcsolatait a nyugat-afrikai országgal.

 Bongo elnök ugyanis fontos szerepet játszott a regionális konfliktusok rendezésében. 

A puccs hírére Kína is gyorsan reagált

Felszólítunk minden oldalt Gabonban, hogy az ország és a nép érdekében, párbeszéd útján oldják meg a nézeteltéréseket, és a lehető leghamarabb állítsák helyre a normális rendet” – nyilatkozta a kínai külügyminisztérium szóvivője. 

A pekingi szóvivő arra kérte a feleket: 

„garantálják Bongo elnök személyes biztonságát, és tartsák fenn a nemzeti békét és stabilitást”.

Három év alatt nyolc puccs

„Ez egy újabb katonai puccs, ami növeli az instabilitást az egész régióban” – mondta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán, amikor az eseményekről kérdezték. 

A BBC összefoglalója felhívja a figyelmet: az elmúlt három évben ez már a nyolcadik puccs, ami egy korábbi francia gyarmaton történik. A „puccs-övezetben” szinte általánossá vált a kormányok megdöntése – írja a France 24. 

Alig egy hónapja Nigerben, az év elején pedig Burkina-Fasóban került sor katonai hatalomátvételre. 

Oroszország és Franciaország és aggodalmát fejezte ki a gaboni eseményekkel kapcsolatosan. 

Az Eramet francia bányavállalat közölte, hogy minden tevékenységét beszünteti Gabonban – írja a Guardian. 

A francia hadsereg egyelőre azt mondta: nem vonja ki a 400 fős kontingensét az országból. 

 

(Nyitókép: MTI/AP/GABON 24)

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ToIeranciaterror
2023. augusztus 31. 08:24
Újabb pofon a gyarmattartó nyugatnak. FREE GABON!
mgyfree
2023. augusztus 30. 20:47
Újabb puccs Afrika egy olajban gazdag országában – mi folyik Gabonban? OLAJ.
P_F_Juli
2023. augusztus 30. 19:15
Az afrikai volt gyarmat országok nem csak papírforma szerint, hanem a valóságban is szeretnének elszakadni volt gyarmattartóiktól. Csak hát így nem érvényesülnek az amerikai és francia "jogállamisági feltételek"(?). A függőségük egyik oka: "van tizennégy afrikai ország, ahol a devizatartalék 85 százalékát kötelező a Francia Nemzeti Bankban tartani. Ha szükségük lenne a saját pénzükre, az előző év költségvetési bevételeinek 20 százalékát megkaphatják kölcsönként a Francia Nemzeti Banktól, és eddig a mértékig a Francia Kincstár sem vétózhatja a kölcsön felvételét. A Francia Kincstár vétójogával csak akkor élhet, ha a kölcsön összege meghaladja az érintett országok előző évi költségvetési bevételeinek a 20 százalékát. Ha ennél nagyobb kölcsönt szeretnének felvenni a kötelezően a Francia Nemzeti Bankban elhelyezett saját tartalékaik maradékának 65 százaléka erejéig van arra módjuk, piaci kamatok mellett. A kamatot nem maguknak, hanem a Francia Kincstárnak fizetik meg.
pepu
2023. augusztus 30. 19:14
Amikor a politika elkurvul, akkor a hadsereg feladata a nemzetvédelem átvétele. Lehet puccsnak és lehet nemzeti önrendelkezésnek nevezni. De most eljött az ideje. Fro a gyarmatok nélkül a 15. gazdaság az EUban (nem én mondom), persze hogy küzd, meg elitél. De elindult egy folyamat, lehet figyelni. A forró vizbe még csak most dobálják bele a koncokat, meglátjuk, mi fő ki belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!