Szaúd-Arábiában tárgyalnak a békéről a nagyhatalmak képviselői

2023. augusztus 05. 21:23

Ukrajna részt vesz a találkozón, Oroszország távolról figyeli az eseményeket.

2023. augusztus 05. 21:23

Szombaton megkezdődtek Szaúd-Arábiában az ukrajnai háború politikai rendezésének kidolgozásáról szóló tárgyalások, amelyen számos ország biztonsági szakértője vesz részt – közölte a szaúdi állami televízió.

A Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában tartott találkozó célja, hogy megoldásokat dolgozzanak ki az ukrán-orosz válság kezelésére – számolt be az el-Ehbaríja.

A találkozón nyugati nagyhatalmak és fejlődő országok tisztségviselői vesznek részt. Egy szaúdi diplomata közölte: a júniusi koppenhágai találkozó elveit követve a résztvevő országok képviselői eszmecserét folytatnak a válság békés megoldásáról, de közös közleményt az esemény konzultatív jellegénél fogva nem adnak ki.

Rijád mind Oroszországgal, mind Ukrajnával jó kapcsolatokat tart fönn, ezért nem is kíván állást foglalni a háború kapcsán.

Oroszország nem képviselteti magát a találkozón, a Kreml szóvivője annyit mondott, hogy Moszkva távolról figyeli a fejleményeket.

Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője, aki Kijevet képviseli a dzsiddai találkozón, kijelentette:

„A tárgyalások nem lesznek könnyűek, de az igazság a mi oldalunkon áll.”


 

Jermak péntek este egy televíziós interjúban hangsúlyozta az ukrán álláspont érvényesítésének fontosságát: „a feladatunk az, hogy egyesítsük az egész világot Ukrajna körül”.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. augusztus 07. 16:16
Nem értem, hogy miért nem Jaltában ültek össze... Ott szokás felosztani a világot egymás között. JA, hogy az a Krimben van!!!
alenka
2023. augusztus 06. 23:17
Csupán egy jót buliztak a bolondok: nevetséges....és visszataszító...Oroszország egészségesebb politikát folytat,mint az egész világ...méltó a tiszteletre....
gacsat
2023. augusztus 06. 17:05
Ellenség híján békét köthetnek egymással.
__iX
2023. augusztus 06. 15:35
A torz cikket a Mandi lehozza anélkül, hogy korrigálná: az oroszokat meg sem hívták, ezért nem mennek el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik