Macron: Fontolóra kell venni a többsebességes Európát

2023. augusztus 28. 19:56

„Tanúsíthatom, hogy Európának elég nehéz 27 taggal előbbre jutni kényes témákban. 32 vagy 35 taggal sem lesz könnyebb” – mondta a francia elnök.

2023. augusztus 28. 19:56

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn arról beszélt, hogy az Európai Uniónak „talán egy többsebességes unió irányába kellene fejlődnie”, amennyiben fel akarja venni tagjai közé Ukrajnát, Moldovát és a nyugat-balkáni országokat. Macron szerint az uniónak reformokra van szüksége, ha új nemzeteket akar integrálni, és konszenzust kell kialakítania a több mint 30 tagországgal.

Kockázatos, ha azt gondoljuk, reformok nélkül is bővülhetünk.

Tanúsíthatom, hogy Európának elég nehéz 27 taggal előbbre jutni kényes témákban. 32 vagy 35 taggal sem lesz könnyebb” – mondta a francia elnök a nagykövetek éves párizsi találkozóján. „Merészségre lesz szükségünk, hogy elfogadjuk a nagyobb integrációt bizonyos területeken, és talán még egy többsebességes Európát is” – tette hozzá. 

A francia elnök azt azonban nem részletezte, hogyan működne ez a többsebességes Európa; de hozzátette, hogy az uniós eljárások felülvizsgálatára van szükség ahhoz, hogy

a blokk megőrizze „vonzerejét”.

Macron utalt arra is, hogy a következő hónapokban és a jövő évi uniós választások előtt részletesen kifejti majd a bővítéssel és az uniós reformmal kapcsolatos gondolatait.

Több francia tisztségviselő szerint Macron kormánya több javaslaton is dolgozik a többsebességes Európára vonatkozóan, amely magában foglalná a tagországokból álló informális csoportok létrehozását, amelyek konkrét szakpolitikai területeken dolgoznának.

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

Nyitókép: Teresa SUAREZ / POOL / AFP

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. augusztus 29. 20:42
Macron bármit mond is, - teljesen mindegy, hogy igazat vagy sem,- ö tenni semmi okosat, fontosat nem fog, ö nem a megoldások embere. Ö a tutyi-mutyi, impotens Karácsonynak egy feljavított, de ugyanúgy alkalmatlan változata az európai szinpadon. Európában a politika szellemi, erkölcsi szinvonala annyira elerodálódott, hogy itt már csak egészen kivételesen tehetséges, nagyszerü politikusok tehetnének valamit. De egy ilyen személy egyrész nincs a láthatáron, másrészt ha lenne, a libernyák politikai csürhe teljes erövel rárontana. Ember legyen a talpán, aki aztán állni tudja ezt a beteg, neobolsevik örület-cunamit, ami a szemünk elött játszódik le. Amig alyan fogurák, mint Ursula von der Leyen, Verhofstadt, Timmermans, Gyurcsány, Dobrev, Vera Jurova és büntársaik politikailag labdába rughatnak, addig itt minden fajta megújulás lehetetlen. Az orbáni jobboldalnak muszáj lesz átvennie a stafétát. Csak ez adhat reményt Európában.
Palatin
2023. augusztus 29. 20:41
Macron sait ce qui rend la vie passionnante. C'est pourquoi il veut convaincre les Hongrois des avantages de l'immigration.
Palatin
2023. augusztus 29. 20:37
"Fontolóra kell venni a többsebességes Európát" Helyes, akik a falnak akarnak rohanni, kapcsoljanak feljebb. A reform azt jelentené, hogy a volt KGST-országoknak kuss.
Dixtroy
2023. augusztus 29. 16:07
"Tanúsíthatom, hogy Európának elég nehéz 27 taggal előbbre jutni kényes témákban." Valójában arról beszél, hogy a 27 tag nem akarja a franciák szekerét tolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!