Spanyolország
ÉLŐ
Anglia

Lengyelország után Litvánia is több katonát küld a fehérorosz határra

2023. augusztus 11. 18:19

Több katonai hírszerzőt vezényeltek a határra, és nagymértékben megnövelték a nemzetvédelmi és a bűnüldöző erők létszámát is.

2023. augusztus 11. 18:19

Litvánia megnövelte a Fehéroroszországgal közös, 680 kilométeres határát védő erőinek számát a több ezer orosz Wagner-zsoldos fehéroroszországi jelenléte miatt – közölte pénteken Ingrida Simonyte kormányfő a Verslo Zinios üzleti lap által közölt podcastban.

Elmondta:

több katonai hírszerzőt vezényeltek a határra, és nagymértékben megnövelték a nemzetvédelmi és a bűnüldöző erők létszámát.

„Közös hadgyakorlatokat és egyéb műveleteket is végrehajtanak majd” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: „Szükségtelennek érzem hogy erről bármilyen részletet, számokat vagy egyéb dolgokat ismertessek, amint például kollégáink a lengyel kormányban időnként teszik”.

Varsó a héten jelentette be, hogy újabb tízezer katonát küld a fehérorosz határra.

Az előzmények

A Wagner-csoport több ezer harcedzett tagját azután vezényelték Ukrajnából Fehéroroszországba, hogy júniusban kudarcba fulladt a vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin által indított lázadás az orosz katonai felsővezetés ellen. A zsoldosok fehéroroszországi státusza és küldetése továbbra is tisztázatlan,

de jelenlétük a NATO keleti szárnyának közelében nyugtalanságot kelt a régióban.

A helyzetet tovább bonyolítja a fehérorosz hatóságok által megtűrt, sőt bátorított, főleg Lengyelország és Litvánia ellen irányuló, közel-keleti és afrikai országokból kiinduló migrációs nyomás. Litvánia válaszul azt tervezi, hogy az összesen hat litván-fehérorosz határátkelőből kettőt lezár, amelyeken át nem történik áruszállítás, csak polgári utasforgalom.

További lezárások esetében a vilniusi kormánynak a szomszédos országokkal is egyeztetnie kell, mivel a Fehéroroszországba tartó gépjárművek többsége az Európai Unióban van bejegyezve.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: illusztráció, OMAR MARQUES / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP


 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. augusztus 11. 19:37
És ki pucolja akkor a halat?
Galsó Atya
2023. augusztus 11. 19:10
Mostmár nem két litván katona lesz a határon, hanem három.
balbako_
2023. augusztus 11. 18:44
Mekkora a litván hadsereg? (7890 fő)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!