Kína erősebb szuperhatalom lesz, mint a Szovjetunió volt

2023. augusztus 14. 20:40

Szuperhatalommá válását nem lehet megakadályozni, sikerre van ítélve.

2023. augusztus 14. 20:40
CHINA-BEIJING-XI JINPING-ASEAN-30TH ANNIVERSARY-SUMMIT(CN)
Gyarmati István
HVG

„Komoly viták folynak a világban, és ennek sajátos tükröződéseként Magyarországon is arról, hogyan is kéne kezelni Kínát. Bevezetőben szükséges megemlíteni, hogy ezek nem ál-viták: Kína szerepe a világban és az, hogy ez hogyan hat a jelenlegi nemzetközi gazdasági, politikai és katonai-stratégiai helyzetre, hogyan változtatja azt meg, főleg a jelenlegi vezető hatalmak, a demokratikus országok szempontjából valóban korunk egyik, ha nem A legmeghatározóbb kérdése.

Alapvetően – némi leegyszerűsítéssel – két iskolát különböztethetünk meg. Az egyiknek, amelyik Trump óta uralja az amerikai politikát, az a lényege, hogy Kína tulajdonképpen olyan, mint a Szovjetunió: kommunista, ideologikus és terjeszkedő hatalom, gyors ütemben építi ki katonai erejét, amelyet előbb utóbb használni is akar, gazdaságilag pedig behatol azokba a résekbe – és/vagy létrehozza ezeket a réseket, ahol ki tudja használni mások, mindenekelőtt az Egyesült Államok és az Európai Unió, de Oroszország gyengeségét és figyelmetlenségét. Eszerint, ennek a behatolásnak a gazdasági érdekek csak egy részét képezik, sokak szerint alapvető oka nem gazdasági, hanem politikai- katonai, annak érdekében, hogy kiterjessze politikai-katonai befolyását ezekre az országokra.

A másik nézet szerint Kína nem csinál mást, mint bárki más: növekvő gazdasági – és ennek következtében – politikai és katonai lehetőségeit kihasználja saját érdekében, ami önmagától adódóan, természetesen, érinti, legtöbbször sérti is a status quo hatalmak érdekeit.”

Nyitókép: Xinhua via AFP


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. augusztus 15. 08:53
Miért volt baki az EU-nak az USA mellé állnia? Mert gyarmattá degradálta magát azzal, hogy elbarikádozta magát a szankciókkal. Európa és Ázsia egy szárazföld. Geopolitikailag, kereskedelmileg baki blokkosodni, ez csak és kizárólag az USA érdeke, ezért csiholta ki az orosz-ukrán háborút. Európa 2022-től nem játékos a játszmában, csak tényező, mégpedig önként mondott le róla... és ez nagyon bosszantó. Németország 1945 óta nem önálló, megszállt ország. És mily érdekes, hogy ez csak 2022. január 5. (német-amerikai külügyér találkozó) után vált egyértelművé.
pipa89
2023. augusztus 15. 08:53
Na, egy értelmes megközelítés. Arra a kérdésre, hogy mi hogyan kezeljük Kínát, egyszerű a válasz. Úgy kell kezelni, mint egy nagyhatalmat. Kína nem mesterséges állam, mint a Szovjetunió, tehát hozzá mérni egy ötezer éves kultúrát, minimum hibás premissza! Az USA-t Kínához hasonlítani csak mint nagyhatalmat lehet, mert éppen az ötezer éve mivolta, valamint az államkapitalista jellege miatt nehéz. Az USA lényegében egy bankos-háborúkapitalista ország, nem a termelő kapitalizmus, hanem a hitelkamatos kamatú petrodolláron és a világ legnagyobb hadseregén alapul. Az USA-ban a hatalom csak látszólag van a nép kezében, valójában a FED-tulajdonosok irányítják. Kínát pedig az egypárt irányítja. Mi a különbség? A hatalom birtokosai szempontjából nem sok, a nép szempontjából lényeges. A kis országoknak az a jó, ha a nagyhatalmak erőviszonyai kiegyenlítettek, ha átjárhatóság van.
Majdmegmondom
2023. augusztus 15. 07:27
Miért akarnánk a szuperhatalommá válását megakadályozni? Kína azért nem úgy terjeszkedik, mint a többi, hiszen Amerika mögött évtizedek óta az erőszak áll, legyen háborúk kitörése, ideológiák exportálása. Persze, a biblia ugye megjövendőlte a Sárga vészt... de ha ez ilyen, akkor ezerszer inkább ők, mint a néphülyítő hazug és csaló demokrácia...
connorj
2023. augusztus 14. 21:32
:))))) https://www.youtube.com/watch?v=LqFwpB3vq4A
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!