Hivatalosan is Frans Timmermans lesz a holland baloldal kormányfőjelöltje

2023. augusztus 11. 14:08

Úgy tűnik, hazatér Brüsszelből az uniós klímaügyi biztos.

2023. augusztus 11. 14:08
null

Frans Timmermanst, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztost javasolta a novemberi hollandiai választásokon közös listájának első helyére a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) – közölte pénteken a zöld párt. A döntés a bejelentéssel vált hivatalossá, a politikus jelöléséről pedig augusztus 22-ig kell szavaznia a két pártnak.A mindkét párt csúcsjelöltjének számító 62 éves munkáspárti politikus már korábban, július 20-án bejelentette, hogy szeretné elnyerni a miniszterelnöki posztot a novemberi választásokon, miután a PvdA és a GL közölte, hogy közös listán indul a hollandiai előrehozott parlamenti választásokon.

Ezt is ajánljuk a témában

Timmermans főbb kihívói a választásokon Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter, a Néppárt a Szabadságért és a Demoráciáért (VVD) politikusa és Caroline van der Plas, a Gazdák és Polgárok Mozgalmának (BBB) listavezetője lesznek.

Timmermans, a PvdA korábbi parlamenti képviselője tíz év után tér vissza a holland politikába. Mark Rutte második kormányában Timmermans külügyminiszteri posztot töltött be. 2014-ben a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság a többi között jogállamiságért felelős uniós biztos és alelnök lett, majd 2019-től, az Ursula von der Leyen vezette testületben az európai zöld megállapodás végrehajtásáért felel.

A Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.

(MTI)

Nyitókép: Pedro Pardo / POOL / AFP
 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. augusztus 12. 08:50
Sajtfejüék megérdemelnek egy ilyen tökéletes vezetőt. A majdnem tökéletes Rutte után ez jár nekik, mert megérdemlik.
jeva081308
2023. augusztus 11. 19:17
Hazamegy Hollandiát tönkre tenni. Remélem jó a hollandusok és megfogadják Timmermanus tanácsait és szellőztetik a ruhákat, kevesebb mosás több szellőztetés.
blondiner
2023. augusztus 11. 17:36
Cimmermanus a végsőket rúgja :D Ez így van jól.
KBA98
2023. augusztus 11. 17:12
egy szar alak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!