Hivatalos: kiemelten veszélyes fegyvereket kapnak az ukránok Hollandiától

2023. augusztus 20. 16:32

Hónapok óta szerették volna megkaparintani őket.

2023. augusztus 20. 16:32
null

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

„F-16-osok lesznek az ukrán légtérben. Áttörést jelentő megállapodás. Mától már vannak konkrétumok. Köszönöm Hollandia, köszönöm Mark!” – írta Zelenszkij. Az államfő a bejegyzéshez posztolt egy szelfit is Mark Rutte kormányfővel egy F-16-os előtt. Zelenszkij a megállapodást újabb lépésnek nevezte Ukrajna „légi pajzsának” megerősítésére.

Már zajlik a pilóták képzése

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közben az ukrán 24-es hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy az ukrán pilóták, valamint mérnökök és technikusok kiképzése az F-16-os gépeken már megkezdődött, a kiképzés legalább hat hónapig tart. Arra nem tért ki, hol és mikor kezdődött el a kiképzés.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője korábban azt mondta: Ukrajnának, hogy megvédje magát, 

le kell cserélnie az erkölcsileg és fizikailag elavult különféle típusú szovjet repülőgépeit 

egyetlen típusú többcélú vadászrepülőgépre, amely lehet az F-16-os.

Az Egyesült Államok a héten hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. Vasárnap a dán kormány is megerősítette, hogy F-16-osokkal látja el Kijevet, amint ennek feltételei teljesültek. A dán védelmi tárca szerint a gépek átadásához elengedhetetlen, hogy kiválasszák és felkészítsék az ukrán haderő megfelelő tagjait a gépek használatára, valamint meglegyen a kell infrastruktúra a gépek üzemeltetéséhez.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. augusztus 21. 12:08
Ami azt illeti fapapucséknak ÖSSZESEN van 42 db F-16-osuk, ebből 18 évek óta eladó, 24-et hadrendben tartanak. Ebből következik, hogy a 18 eladó példányt elvileg azonnal oda tudják adni, feltéve, hogy egyáltalán repképesek (nem valószínű) a maradék 24-et pedig ha megkapták az azok leváltásara már megvett F-35-öket, leghamarabb talán jövő nyáron. (Persze egyéb lehetőségek is akadnak, de az mind bonyolult és költséges dolog.) A dánokról kevésbé pontos adatok vannak, azoknak talán 30 db van, de azt nem tudni, abból hány példány van hadrendben és üzemképes állapotban. További kérdés, hogy kik repülik majd ezeket, mert minden egyéb állítástól függetlenül 6 hónap még más de alapvetően eltérő filozófiájú típust magabiztosan repülő pilóták kiképzésére sem elegendő.
Agricola
2023. augusztus 21. 10:50
A jó F-16-osból is megárt a kevés. Hol tartják őket karban? Honnan indítják ezeket bevetésre?
madárinfluencer
2023. augusztus 21. 09:27
Ezek a nyugat-európai országok, hogy fel voltak háborodva, mikor a balkáni háború idején Magyarország néhány ezer kalasnyikovot szállított a háborús övezetbe, az egyéként nagy hátrányban lévő horvátoknak.
Cserna János
2023. augusztus 21. 02:23
"Mihelyt a feltételek teljesüének". Akkor az F-16-osok nem mostanában kerülnek az ukránokhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!