Hoppá! 438 ezer dollárt költ a legatyásodott német sereg egykori meleg katonák kárpótlására

2023. augusztus 10. 06:01

A kutatás után jött a bocsánatkérés, majd az anyagi kompenzáció. A kárpótlásért még három évig lehet jelentkezni!

2023. augusztus 10. 06:01
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Eddig 178 meleg német katona részesülhetett kártérítésben a korábbi diszkrimináció miatt – számolt be az NBC News. Mint írták, egy meleg katonákat rehabilitáló jogszabály nyomán, a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint

összesen mintegy 483 ezer dollárnyi kompenzációban részesültek az érintettek, ami nagyjából 155 millió forintot jelent.

A szaktárca részéről megjegyezték, valójában több jelentkezőre számítottak, ettől még a két éve életbe lépett törvény szerintük elérte a célját. A jogszabály egyébként egy kutatást követően született meg, ami 2020-ban „szisztematikus diszkriminációs eseteket” tárt fel a Bundeswehr kötelékében, 1955-től a huszonegyedik század kezdetéig bezáróan. A meleg katonákkal szembeni diszkriminációt az épp nem túl jó állapotban lévő német hadsereg 2000 környékén számolta fel, ám az NBC News cikke keserűen megjegyzi, hogy két évtizedbe telt, mire döntés született az érintettek kompenzációjáról.

A törvény az NDK néphadseregében szolgáló melegek számára is kártérítést kínál.

Ezt is ajánljuk a témában

A német védelmi miniszter egyébként személyesen kért bocsánatot a meleg katonáktól még a tanulmány elkészültekor. Ő egyébként nem más, mint Annegret Kramp-Karrenbauer, aki 

egy ideig Angela Merkel kancellár kiszemelt utódja volt, ám nem sikerült megfelelnie az elvárásoknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Így bukott meg a CDU: izgalmak a német politika szivarfüstös szobáiból

Miért maradt eddig hatalomban Merkel? Hogyan harcoltak alatta egymással a CDU és CSU feltörekvő politikusai? Milyen hévvel dörgölőznek egymáshoz a német politikusok és újságírók? A Die Welt főszerkesztő-helyettese közelről követte az alkukat, veszekedéseket és bakikat, amelyek mostanra történelmi mélypontra vitték a német kereszténydemokraták támogatottságát.

A tanulmány egyebek mellett megállapította, a meleg katonákra biztonsági kockázatként tekintettek korábban a német haderőnél, a kölcsönös beleegyezésen alapuló meleg szexet pedig lefokozással vagy kirúgással büntették a 2000-es éveket megelőzően. 

A védelmi minisztérium azt írta,

az érintett, meleg katonák és a „Bundeswehr közötti megbékélést nem lehet kizárólag a sikeres rehabilitációs eljárások és az ezzel kapcsolatos kifizetések számával mérni”.

Az egyéni, elismerő kommunikáció és a bajtársias odafigyelés is ugyanúgy hozzátartozik ehhez, mint annak elismerése, hogy igazságtalanságot követtek el az érintettekkel szemben a múltban, sajnálkoztak a szaktárca részéről.

A szimbolikus kompenzációra 2026 júliusáig van lehetőségük fordulni a katonáknak, szóval

lehet még jelentkezni a bűnbánó német védelmi minisztérium illetékeseinél.

Az NBC beszámolója felidézi: az elmúlt években Németország különböző módokon próbálta kezelni a múltbeli melegellenes diszkriminációt. Például 2017-ben a parlament megszavazta, hogy több ezer meleg férfival szemben egy korábbi, a homoszexualitást kriminalizáló jogszabály nyomán született ítéletet semmisítsenek meg.

Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 10. 22:44
"kunfia1 2023. augusztus 10. 09:10 Német belügy, Németországban nem lehet közpénzzel rokonokat kitömni, " De mivel ursula von der fájzer megtette, megbaszhatod anyádat megint, csak húzz óvszert. Aztán schröder kancellár/Gazprom igazgató miatt is.
voltospultos-2
2023. augusztus 10. 13:12
Nem utolsósorban a magyar emberanyag nyújt lehetőséget segítség és sok irányú tehermentesítés szempontjából. Sajnálatos volna, ha az angoloknak azt az alapelcvét, hogy helyettük mások dolgozzanak, harcoljanak és vérezzenek, nem alkalmaznánk legnagyobb mértékben éppen Magyarországgal szemben. Minden magyar paraszt, munkás, vagy katona, akinek bevetése bennünket tehermentesít, erősíti a birodalomban a Führer tartalékait. Minden értünk vérző magyar a mi véráldozatunkat csökkenti, erősíti tartalékainkat a további hadviseléshez, és segít abban, hogy erőinket megőrizzük a háború utáni nagy feladatok megoldására. Reális napi politika a jelenlegi kormány leváltása... német irányítás alatt álló kormány alakítása. -->Edmund Veesenmayer
files32
2023. augusztus 10. 11:24
Akkor meg miért lenne legatyásodva?
survivor
2023. augusztus 10. 10:51
kunfia 1 köztudottan hazug.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!