Hadgyakorlatba kezd a német hadsereg: tíz éve nem volt erre példa

2023. augusztus 03. 22:56

„Ha szükség van a Luftwaffe erőire, néhány napon belül ott tudunk lenni” – mondta Marco Brunhofer alezredes.

2023. augusztus 03. 22:56
A Eurofighter flies over Iceland during the Rapid Viking 2023 exercise. For the first time in over 10 years, the German Air Force is again training with fighter aircraft on Iceland.

Több mint tíz év óta először gyakorlatozik a német légierő (Luftwaffe) Izlandon.

Azért tesszük, hogy megmutassuk: ha szükség van a Luftwaffe erőire, néhány napon belül ott tudunk lenni”

– hangsúlyozta csütörtökön Marco Brunhofer alezredes, a Luftwaffe 73. taktikai vadászrajának parancsnoka az izlandi Keflavík légitámaszponton.

A tájékoztatás szerint az Ukrajna elleni orosz háború idején Németország meg akarta mutatni, hogy képes gyorsan légierőt átcsoportosítani Izlandra a NATO-szolidaritás jegyében. A szigetország az észak-atlanti szövetség alapító tagja, de nem rendelkezik saját hadsereggel, mindössze egy parti őrséggel.

A reykjavíki vezetés már korábban is a NATO rendelkezésére bocsájtott katonai létesítményeket és támaszpontokat, amelyeket a hidegháború után már kevésbé használtak.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: BRITTA PEDERSEN / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AF

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. augusztus 11. 08:01
„Ha szükség van a Luftwaffe erőire, néhány napon belül ott tudunk lenni” No most a légierő azért van, hogy néhány perc (távoli célok esetén egy óra) alatt oda tudjon érni, ahol szükséges a bevetése. (Azért légierő, azért nincsenek lánctalpai sem. A levegőben, nem a sárban közlekednek. Egyesek akár 3 000 km/óra sebességgel is.)
kalhana
2023. augusztus 04. 12:38
Én szívesen kölcsönadom gyerekkori ólomkatonáimat.
sciohyper
2023. augusztus 04. 10:24
qrva gyengék vagytok, ursula jól elintézett titeket is hadügyminiszter korában...de most legalább kényelmes ülés esik az egyébként menstruációra képes terhes tankvezetők számára is, meg jól el vagytok látva qrva drágán beszerzett piperecuccokkal...biztos fontos, hogy egy pilóta(nő?) is kellően ki legyen sminkelve, körmei befestve, stb...
pipa89
2023. augusztus 04. 09:57
Na, sikerült beindítani tankot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!