Egymásnak feszülnek a baltiak és a lengyelek a Putyin–Lukasenka tengellyel

2023. augusztus 06. 16:06

A lengyel miniszterelnök szerint fennáll a veszélye, hogy a Wagner magánhadsereg zsoldosai magukat migránsoknak kiadva behatolnak az EU területére. Eközben Lettország egyre keményebben üzen mind Oroszországnak, mint Belarusznak.

2023. augusztus 06. 16:06
null

Egyre feszültebb a helyzet a NATO keleti szárnyának egyes tagállamai, valamint a Fehéroroszországba települt Wagner-csoport zsoldosai között. Az elmúlt napokban egyre több olyan vészjósló hír érkezett, amelyek a további katonai eszkaláció irányába mutathatnak.

A lengyelek egyre magasabb szintre emelik a készültséget

A lengyel biztonsági bizottság szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenléte miatt katonai egységeket telepít az ország keleti részére. A Reuters arról számolt be, hogy a két ország határának közelében élő emberek csütörtökön 

azt mondták, hogy lövéseket és helikopterek zaját hallották, 

miután az orosz Wagner-csoport megérkezett a fehérorosz különleges erők kiképzésére. Ezen zajok miatt fokozódott a lakosság félelme, hiszen attól tartanak, hogy az ukrajnai háború eléri őket is.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A feszültség további növekedését jelzi, hogy a minap bekérették a varsói fehérorosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a lengyel légtér megsértése miatt. A lépést a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága ülésén döntötték el, amelyet Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter hívott össze azon értesülések nyomán, miszerint a lengyel határ közelében gyakorlatozó fehérorosz erők légi eszközei megsérthették a lengyel légteret.

A lengyel nemzetvédelmi tárca közleménye szerint a bizottság megerősítette, hogy a lengyel légtérbe két fehérorosz helikopter repült be, ugyanakkor a gyakorlatról a fehérorosz fél korábban tájékoztatta Varsót. Az incidens miatt Blaszczak  a lengyel-fehérorosz határon szolgáló katonák létszámának növelését rendelte el, 

valamint „többleterők és eszközök, ezen belül harci helikopterek odacsoportosítását”.

A történtekről Varsó tájékoztatta a NATO-t.

A lengyel védelmi tárca közleményében felidézték: Oroszország és Fehéroroszország az utóbbi időben „fokozta a Lengyelország ellen irányuló hibrid hadviselést”. További lehetséges provokációkra figyelmeztetve, a közleményben az információk „felelősségteljes terjesztését és kommentálását” kérik, mivel ezeket – mint írják – az orosz és fehérorosz kormány is felhasználhatja.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A baltiak és Lengyelország elszigetelné Belaruszt

A katonai készültség fokozása mellett más eszközöket is alkalmaznak a NATO keleti tagállamai az orosz fenyegetés miatt. Ugyanis a lengyel belügyminiszter, Mariusz Kaminski közölte, hogy Lengyelország, Litvánia és Lettország közösen lehetséges, hogy úgy dönt, lezárják határaikat az Oroszországgal szoros szövetséges Fehéroroszországgal, amennyiben a határok mentén súlyos incidensek történnek.

Egyre keményebben lépnek fel a lettek önállóan is. 

A Balti-tenger mellett fekvő kis ország nem veszi félvállról az orosz zsoldossereg fenyegetését. 

Erről a közösségi médiában több videót is bemutattak, amelyeken az látszott, hogy lett csapatok hatalmas erőkkel vonulnak az országnak Belarusszal közös határához.  „Lengyelország, Litvánia és Lettország egyaránt magas készültségben van a Wagner-csoport Fehéroroszországba érkezése miatt” – írták az egyik videóhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

A katonai konvoj vonulásáról készült videót az alábbiakban tekintheti meg:

A lett kormány további lépéseket is tett. Még tavaly jelentették be, hogy kiutasítanak az országból minden olyan orosz személyt, aki nem rendelkezik lett állampolgársággal és nem beszéli a nyelvet. Az új törvény értelmében szeptemberig több ezer orosznak kell elhagynia Lettországot.

Ingmārs Līdaka, a lett parlament állampolgárság és bevándorlásügyi bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy

jelenleg nagyjából 5-6 ezer orosz állampolgárt érint a deportálás. 

Szerinte ezek az emberek nem tettek semmit azért, hogy az országban maradhassanak. A szankcionálás terén sem teketóriáznak, bejelentették, hogy ha a valaki nem hagyja el önként az országot, azt akár erőszakkal is elszállítják az orosz határig.

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP


 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 08. 01:09
Wagner,álcázzák magukat ukrán népi táncosoknak: atjutnak,mehet a kalašnikov is....
ringwoodite
2023. augusztus 07. 06:21
Lengyelorszag, Lettorszag es Litvania. Ha igy folytatjak jon a visitas...
ThunderDan
2023. augusztus 06. 23:37
Ó, bocsánat, Lettország több mint MÁSFÉL MILLIÓS ország, Észtország az EGYMILLIÓS... van mire keménykedni, na.
ThunderDan
2023. augusztus 06. 23:34
Én komolyan nem értem a letteket pl.... egy alig EGYMILLIÓS ország, jelentős OROSZ kisebbséggel, a 140 milliós Oroszországgal közvetlenül HATÁROSAN... a világtörténelemben minden hasonló esetben ELEMI ÉRDEKE LENNE előbbinek, hogy legalább valamiféle konszolidált viszonyokat alakítson ki utóbbival... elképesztő az egész, de tényleg... mondjuk 1937-ben teszem azt, a Magyar Királyság kb. 10 milliós ország volt, nem volt közvetlenül határos a Német Birodalommal (kb. 70 milliós ország), DE BAROMIRA NEM FORDULHATOTT ELŐ, HOGY AKKOR MOST DEPORTÁLJUK A NÉMETEKET, BETILTJUK A NYELVÜKET, SZANKCIÓKAT VETÜNK KI STB. STB. Egész egyszerűen józan államvezetők nem csinálnak ilyeneket közeli nagyhatalmakkal szemben. De mondjuk Bethlen Gábort is nehéz elképzelni, amint így megy neki az Oszmán Birodalomnak... pedig az az Erdély mégis valamiféle komoly hatalom volt regionálisan, nem egy ilyen Lettország-szerű megye...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!