Dánia megüzente – Ukrajna csak saját területén vetheti be az átadott F-16-osokat

2023. augusztus 21. 13:59

„Azzal a feltétellel adományozunk fegyvereket, hogy azokat az ellenség kiűzésére használják” – fogalmazott a dán védelmi miniszter.

2023. augusztus 21. 13:59
null

Ukrajna csak saját területén használhatja a Dánia és Hollandia által felajánlott amerikai F-16-os vadászgépeket - közölte hétfőn Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter. „Azzal a feltétellel adományozunk fegyvereket, hogy azokat az ellenség kiűzésére használják Ukrajna területéről. És ennél nem tovább. Ezek a feltételek érvényesek, legyen szó harckocsikról, vadászgépekről vagy másról” – idézte a tárcavezetőt a Ritzau dán hírügynökség.

Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövet hétfői nyilatkozatában elítélte a dán és a holland kormány előző napi bejelentését arról, hogy amerikai F-16-osokat adnak át Ukrajnának, és arra figyelmeztetett, hogy 

a lépés a háború eszkalálódásához vezet.

Zelenszkij köszönetet mondott

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a koppenhágai parlamentben elhangzott beszédében mondott köszönetet az F-16-osokért, hangoztatva, hogy „Oroszország minden szomszédja veszélyben lesz, ha Ukrajna nem győz”.

„A demokráciák célponttá válhatnak úgy a rakéták, mint a zsoldosok vagy a destabilizációs kísérletek számára. De Ukrajna felül fog kerekedni” – tette hozzá.

Dánia 19 repülőgépet biztosít Ukrajnának, a 42 F-16-ossal rendelkező Hollandia pedig egyelőre nem döntött arról, hogy hány vadászgépét adja át.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: ETRAS MALUKAS / AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. augusztus 21. 23:33
Pofátlan hazug gecik, jól tudják hogy az orosz területek lövésére kérték az ukránok a repülőket.
vamonos
2023. augusztus 21. 22:00
Ukrajna már sok mindent megígért, a kazettás bombákkal kapcsolatban is tettek egy ígéretet. Ezzel szemben: Friss helyszini jelentés Donbaszból: Georg Spöttle a helyszinen van. Első tapasztalatok a Donbasszban https://www.youtube.com/watch?v=P_Y8Ap0DNzo A halálzóna kórházában jártam https://www.youtube.com/watch?v=xW2UnpLaNiI
thorin-2
2023. augusztus 21. 20:39
és mit tesz dánia, amikor egy-két héten belül érkezik az egyirányú támadás moszkva ellen, amiben két f-16 elért a város széléig, és ott lebombázott pár veszélyes lakóházat? persze az első nyugati médiákok szerint személyesen ott lapult putyin meg minden pincsi, aztán kiderül, hogy üres pottyantóst bombáztak.
Stingary76
2023. augusztus 21. 19:36
Az ukrán térdre kényszeríti az oroszt 40 darab F-16-os repülőgéppel. Nem semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!