Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője a Krími híd felrobbantásáról vallott

2023. augusztus 19. 16:05

„Leírhatatlan érzés volt. Amikor a robbanás megtörtént, olyan hangosan sikítottunk, mert hatalmas volt a feszültség odabent”.

2023. augusztus 19. 16:05

A Kercsi-szoroson átívelő híd felrobbantására irányuló első különleges művelet során 2022 októberében az Ukrán Biztonsági Szolgálat egy 21 tonna hexánt szállító teherautót használt, amelyben olyan vastag fóliába csomagolták a robbanóanyagot, hogy az ellenőrző pontokon a szkennerek nem tudták kiszúrni. Ezt az SBU vezetője, Vaszil Maljuk mondta az NV magazinnak adott interjújában – közölte az Ukrinform.

Leírhatatlan érzés volt. Amikor a robbanás megtörtént, olyan hangosan sikítottunk, mert hatalmas volt a feszültség odabent” 

– mondta Maliuk, aki személyesen tervezte és felügyelte a különleges műveletet.

Maliuk szerint az SBU-nak ráadásul sikerült kijátszania a krími hídon elhelyezett speciális zavarókat, amelyek megváltoztatják a GPS-koordinátákat.

Megjegyezte, hogy egy meg nem nevezett, „Hunter” hívójelű ügynök jelentős szerepet játszott a krími híd elleni második támadás megszervezésében 2023 júliusában. 

Nagy energiát fektetett a tengeri drónok létrehozásába, amelyek kárt okoztak a Putyin-rezsim egyik szimbólumában 

– olvasható a portálon. 

A tengeri drónokról is mesélt az SBU-vezető

A drónok által szállított robbanóanyag mennyiségét 850 kg értékű hexánra emelték. A drónok vezérlőrendszerét modernizálták, hogy a „Bosszúálló” egy minőségileg új modelljét hozzák létre. A távirányítású kamikaze-vízijárművek olyan egyedi anyagból készültek, amely láthatatlan az ellenséges radarok számára.

Az SBU vezetője hangsúlyozta, hogy a krími híd legitim célpont Ukrajna számára, és hogy a hadviselés szabályait szabályozó genfi egyezmények nem tartalmaznak tilalmat az ilyen objektumok megtámadására.

Mint arról a lap beszámolt, két robbanás történt a krími hídon. Az első 2022. október 8-án történt, amikor a robbanás következtében a híd vasúti pályája megsérült, és az autópálya szakaszának több szakasza megsemmisült. A második robbanás július 17-én történt.

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2023. augusztus 19. 21:52
Úgy tűnik, hogy az óvatosságot végül legyőzte dicsvágy, Ám ezzel a coming out-tal vélhetően aláírta a halálos ítéletét. Ahogy mondani szokták, a helyében tartós tejet már vennék.
konyvtaros-0
2023. augusztus 19. 19:51
Az ilyen akciok csak a medianak szolnak,hadmuveleti szinten semmilyen jelentosege nincsen.
Ehetős Odó
2023. augusztus 19. 19:00
Fogtok még sikítozni, szar hohol gazemberek.
gebsi1
2023. augusztus 19. 17:34
A híd pedig még mindig áll és működik hiába sikoltoztak a terrorista patkányok, a hoholok pedig egyre jobban szopnak és biztos úton haladnak a bukás, a kapituláció felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!