Az oroszok már megnyerték ezt a háborút

2023. augusztus 14. 08:59

A NATO éppen a napokban adott egy jól érthető és hallható „nem” választ Zelenszkij elnöknek. Interjú.

2023. augusztus 14. 08:59
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Origo.hu/888

„Az olyan, viszonylag kevés elemzők közé tartozik, akik közvetlen harci tapasztalatokra támaszkodhatnak. Mennyiben jelent ez előnyt a kollégáival szemben?
A harci körülmények között szerzett tapasztalat nyilvánvaló előnyökkel jár, már abból a szempontból is, hogy segítségével egy bizonyos, jól hasznosítható látásmódot lehet megszerezni. A munkámhoz tartozik, hogy időnként igencsak veszélyes helyen kell házkutatást és egyéb akciókat megszerveznem. Civil szemmel nehéz elfogadni, hogy ilyenkor bizony nem szabad elveszni a máskülönben érvényes morális részletekben, a mellékes körülmények mérlegelésében. Csak a hideg, szinte földhözragadt gyakorlatiasság a vezérlő elv. A biztonságpolitikai elemzőnek úgy kell végeznie a munkáját, mint egy vezénylő tábornoknak, aki előbb figyelmesen meghallgatja a beérkező jelentéseket és alapos mérlegelés után a lehető legkörültekintőbb döntést hozza – például – arról, hol indítsák meg a támadást, vagy melyik oldalon védekezhetnek a leghatékonyabban.

Talán az is ezeknek a tapasztalatoknak köszönhető, hogy nem a divatos nyugati narratívának megfelelően nyilatkozik, teszi közzé az ukrán helyzetről szóló elemzéseit?
Ami az orosz-ukrán háborút illeti, ebben nem vagyok érzelmileg érintett, ironikusan hozzátenném: felőlem elháborúzgathatnak még jó darabig. Azt szoktam mondani, hogy azok az elemzők, akiknek a vágyálmai és az elemzései nem ütköznek, azok nem igazi szakemberek, sokkal inkább afféle szurkolóként szemlélik a eseményeket. Az szinte magától értetődő, hogy Izraelnek –és Magyarországnak sem – érdeke egy nagyarányú orosz, vagy egy hasonlóan nagyaranyú ukrán győzelem. A háború végkimenetele szempontjából teljesen mellékes, hogy én vagy akár mások, mit és hogyan szeretnének, hiszen ez nem kívánságműsor. Nem az az érdekünk, hogy az oroszok fényes sikert arassanak, de azt sem jelenthetem ki, hogy Moszkva veszített. Sőt, nyerni fognak, bármennyire sincs ínyemre, ínyünkre ez a forgatókönyv.

Nincs abban némi ellentmondás, hogy miközben a fél világ meg van győződve arról, hogy Putyin elszámította magát, ön ennek ellenére az oroszok nyerő helyzetéről beszél?
A két megállapítás között nincs logikai összefüggés. Abból, hogy Putyin durván elszámította magát még nem következik, hogy Oroszország nem képes nyerni. Lehet, hogy meglepően hangzik, de az oroszok már megnyerték ezt a háborút. Legalábbis saját nézőpontjukból sikeresek. Mi is volt Putyin eredeti célja? Az, hogy minden áron megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát. S ugye, amíg Kijev a szervezet kapuin kívül áll, addig Moszkva többé, kevésbé elégedett. A NATO éppen a napokban adott egy jól érthető és hallható »nem« választ Zelenszkij elnöknek.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Pool/Mihail Klimentyev

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. augusztus 14. 16:32
Gávárít Mászkvá…by mandiner.ru
survivor
2023. augusztus 14. 14:23
Akitlosz nem deklarálja . csak nem nyal USA/ukrán segget.
survivor
2023. augusztus 14. 14:22
karakter-2 Nem gondolnám.... Ők se akarnak migránsokat. Ők is ellenségekkel vannak körülvéve. Ők is a washingtoni szelektől függenek Őket is utálja az EU Ők is üzletelnének a Kelettel.
survivor
2023. augusztus 14. 14:19
Izraelnek –és Magyarországnak sem – érdeke egy nagyarányú orosz, vagy egy hasonlóan nagy aranyú ukrán győzelem. Ennyi . Kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!