Visszaszóltak a lengyelek a gabona miatt dühöngő ukrán miniszterelnöknek

2023. július 21. 19:26

Denisz Smihal populizmust emlegetett, mutatjuk a lengyelek válaszát.

2023. július 21. 19:26
Prime Minister Mateusz Morawiecki - Press Conference In Poland

A Mandiner beszámolt róla, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön „barátságtalan és populista lépésnek” nevezte Lengyelország azon javaslatát, amely az ukrán gabonaexport tilalmának meghosszabbítására irányul.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem kellett sokat várni a lengyel válaszra.

Az ukrán gabona kérdése továbbra is problémát jelent a lengyel mezőgazdaság számára.

Az EU embargója csak szeptember 15-ig lesz hivatalosan érvényben” – emlékeztetett a Do Rzeczy. A lap tájékoztatott róla, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök bejelentette, hogy ha annak meghosszabbítására nem kerülne sor, Lengyelország akkor sem nyitja meg piacát az ukrán területről származó gabona előtt.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is reagált Denisz Smihal szavaira. Az egyik interjúban kijelentette, hogy az importtilalom nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség tranzitszállításra. „Ha Ukrajna gabonát akar szállítani más országokba, akkor erre lehetősége lesz.

Az ukrán gabona azonban nem maradhat Lengyelországban.

Ezért nem igaz az az állítás, hogy egy ilyen tilalom hatással lenne a globális élelmiszerbiztonságra” – mondta a politikus.

Érdemes megemlíteni egyébként, hogy az ügyben Varsó távolról sincs egyedül, sőt: az ukrán gabona kapcsán Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária is összefogott az ukrán gabona ellen.

Zelenszkij foghatja a fejét: öt közép-európai ország formál koalíciót az ukránok ellen - Mandiner

Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia jelentette be együttműködését.

Nyitókép: NurPhoto via AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. július 24. 00:03
Pipa89 vagyok, hogy ezt a "hadználja" szót nem én hoztam használatba.
nitsahon
2023. július 23. 17:17
hálátlan FÉREG!
SzkeptiKUSS
2023. július 23. 10:25
Ez csak a kezdet. A nagy pánik akkor lesz, amikor behúzzák Ukrajnát az Unióba. A meglévő mezőgazdaság rendesen zsugorodni fog, mert a rendelkezésre álló mezőgazdasági támogatások legalább 30 %-át elviszi egyedül Ukrajna. Megvalósulhat a német-holland méregzöldek álma, a természet visszavadítása. Egy baj van vele, egy nagyobb katasztrófa a társadalmi rendben és lehet éhen dögleni, ha nincs hazai.
citromosParizer
2023. július 23. 10:17
a kis f.szzongorista láthatóan ideges, mert a Monsanto központban idegesek. lassan mehet Washingtonba a szőnyeg szélére magyarázni, hogy miért nem tudják gmo-s, mérgező amcsi búzát nem tudják teríteni :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!