„Nem vagyok nagy abortuszos” – közölte Joe Biden

2023. július 05. 14:07

Úgy tűnik, az amerikai elnök a maga módján mérsékeltebb üzeneteket próbál megfogalmazni.

2023. július 05. 14:07
BIDEN, Joe

Idős, fehér férfi, felemás baloldalisággal – nagyjából így lehet összefoglalni Joe Biden karakterét a New York Times elemzéséből, ami szerint 

a demokrata elnök igyekszik kevésbé radikális nézeteket hangoztatni sok más párttársához képest.

Az NYT szerint egy júniusi San Francisco-i támogatásgyűjtő (fundraiser) eseményen Biden nem tudta jól elbetűzni az LMBTQ betűszót. 

A napokban pedig azt nyilatkozta egy másik nagy amerikai kultúrharcos kérdésben: „Nem vagyok nagy abortuszos” („not big on abortion”).

Úgy tűnik, Joe Biden igyekszik a lehetőségeihez mérten kimaradni az egyre radikálisabb amerikai identitás-polgárháborúból, a gender- és abortuszvitákból. A Yahoo News szerint egyébként

a republikánusok se támadják nagyon ezekkel a témákkal az elnököt, 

ők inkább a Disney-vel, a BlackRockkal vagy a „mélyállammal” harcolnak szólamaikban.

Bidenre jellemző, hogy az évtizedek során egyre inkább balra tolódó Demokrata Pártban ő mindig egy lépés távolságot tartott azoktól a radikálisoktól, akik politikai problémákat okozhattak volna számára.

A demokraták ugyanakkor ma már ezt Biden egyik erősségének tartják: mindenki tudja, hogy az idős politikus nagyjából mit képvisel, 

és ráhagyják már, hogy önmaga lehessen, hogy azt mondhasson, amit akar.

Igaz ugyanakkor, hogy Joe Biden alelnökként már 2012-ben kiállt a melegházasság intézménye mellett, amikor főnöke, Barack Obama hivatalosan még ellenezte azt – a melegházasságot végül nem a választott képviselő politikusok, hanem az amerikai Legfelsőbb Bíróság vezette be döntésével szövetségi szinten.

 

(forrás: Yahoo News / NYT; fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. július 05. 20:55
Ja ,én is úgy látom.Inkább egy nagy balf@sznak látszol.
Reszelő Aladár
2023. július 05. 20:37
Pedig az igazi progesszívek tőle várták, hogy betiltja a heteró kapcsolatokat és kötelezővé teszi az abortuszt. De sebaj, a második ciklusra még formálódhat a világképe.
Sany Xepi
2023. július 05. 20:25
Fogalmalzás és fogamzás, fogadjunk keveri az öreg.
Hekimeki
2023. július 05. 19:43
Pedig MENNYIVEL JOBB LETT VOLNA HA ANYÁD LENYELT VOLNA anno!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!