Nem szabad akadályozni, hogy Washington kazettás lőszereket szállítson Ukrajnának a német elnök szerint

2023. július 10. 07:43

Az USA pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, egyebek között kazettás bombákkal.

2023. július 10. 07:43

Frank-Walter Steinmeier német elnök vasárnap kijelentette: a jelenlegi helyzetben nem szabad akadályozni az Egyesült Államokat abban, hogy kazettás lőszereket szállítson az ukrán hadseregnek.

A német vezető a ZDF német tévécsatornának adott interjúban egyúttal védelmébe vette hazája hivatalos álláspontját, miszerint nem támogatja a szóban forgó fegyverek leszállítását.

Steinmeier leszögezte: „Ha Ukrajnának többé nem lesznek eszközei ahhoz, hogy megvédje magát, vagy ha azok, akik segítik őt abban, hogy megvédje magát, felhagynak ezzel a segítséggel, az Ukrajna végét jelenti”.

Az USA újabb segélyt jelentett be

Az Egyesült Államok pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, egyebek között kazettás bombákkal. A kazettás lőszer a bevetéskor számos apró robbanóeszközt bocsát ki magából, megsokszorozva ezzel a pusztító hatást és a járulékos veszteségeket. Washington döntése heves nemzetközi vitát váltott ki.

Az ENSZ 2008-ban betiltotta a kazettás lőszerek használatát, 

és a vonatkozó egyezményhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között viszont nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína.

Steinmeier vasárnap emlékeztetett arra, hogy külügyminiszterként ő írta alá ezt a megállapodást Németország nevében. Ugyanakkor aláhúzta: „kétség sincs afelől (...), hogy ki az agresszor és ki az áldozat, és hogy ki kell állnunk az áldozatok mellett”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Pusztító kazettás bombákkal látja el Ukrajnát az Egyesült Államok

A Fehér Ház tanácsadója szerint ezzel „minimalizálják” a polgári lakosságot fenyegető kockázatokat.

***

Nyitókép: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik