Pusztító kazettás bombákkal látja el Ukrajnát az Egyesült Államok

2023. július 07. 22:01

A Fehér Ház tanácsadója szerint ezzel „minimalizálják” a polgári lakosságot fenyegető kockázatokat.

2023. július 07. 22:01

Az Egyesült Államok újabb 800 millió dollár értékű katonai segítséget küld Ukrajnába – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium; a csomag ENSZ-egyeményben tiltott kazettás lőszereket is tartalmaz. A külügyminisztérium sajtóközleménye szerint a szállítmány több fajta precíziós lőszert, rakétákat, légvédelmi és harckocsi-elhárító eszközöket, valamint harci járműveket foglal magába, és olyan DPICM-ek kategóriájába tartozó rendkívül hatékony tüzérségi eszközöket, amelyeket az Egyesült Államok ezt megelőzően nem küldött Ukrajna számára. A DPICM (dual-purpose improved conventional munition) úgynevezett kazettás lőszer, amely 

bevetésekor számos további apró robbanóeszközt bocsát ki magából, megsokszorozva a pusztító hatást.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanács adója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a lőszerekkel kapcsolatos aggályokról az amerikai adminisztráció egyeztetett a szövetségeseivel és partnereivel.

Ezt is ajánljuk a témában

 Jake Sullivan azzal érvelt, hogy miközben Oroszország kazettás lőszert polgári lakosság ellen is bevet, addig az ukrán erők, az ország területének védelmében használják majd, és „minimalizálják” a polgári lakosságot fenyegető kockázatot. Jake Sullivan kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fog háborúba keveredni Oroszországgal, és nem bocsát Ukrajna rendelkezésére fegyvert ahhoz, hogy azt saját területén kívül használja fel. 

Az amerikai fegyverszállítmány bejelentése előtt az ENSZ főtitkára szóvivő-helyettese útján közölte, hogy továbbra sem támogatja a kazettás lőszerek (cluster munitions) alkalmazását. Farhan Haq elmondta, hogy Antonio Guterres kiáll a kazettás lőszerek betiltásáról szóló ENSZ-egyezmény mellett (Convention on Cluster Munitions - CCM), amit 15 éve kötöttek, és amelyhez a világ több, mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között nem szerepel az Egyesült Államok, Oroszország és Kína.

(MTI)

Nyitókép: Wikipedia


 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2023. július 08. 17:57
Godless America .
masikhozzaszolo
2023. július 08. 10:37
Jó lesz ez! Nekem egyre inkább szövegeződik meg a fejemben az AGRESSZOR. Ki is az AGG RESSZOR? Ugye az ukrajnai keleti régiókban az oroszokat az ukránok agresszorozták, USA biztatásra. Aztán az oroszok segítséget kértek a Nagyoroszországtól. Akkor azok meg az ukránokat agresszorozták. Most meg a kazettás bombákkal, USA adományból megint az oroszokat agresszorozzák Ukrajnában. Ki itt az agg resszor akkor? Az USA! Kiadni ellene a fogatóparancsot! Háborús bűnös!
DorsetNaga
2023. július 08. 10:13
Szopni fognak a hoholok, meg a felbujtóik is.
szarvas-2
2023. július 08. 09:13
Aljas deep stete gazemberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!