Kiszivárgott a NATO-zárónyilatkozat: komoly feltételei vannak az ukrán csatlakozásnak

2023. július 11. 20:26

A vilniusi NATO-csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy az Oroszország indította háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét az észak-atlanti szövetséghez.

2023. július 11. 20:26

A már kedden ismertetett zárónyilatkozat szövege szerint ez akkor válik lehetővé, amikor a NATO-szövetségesek egyetértenek ebben, és arra a megállapításra jutnak, hogy a csatlakozás feltételei teljesülnek. A szervezetbe történő meghívást ebben az esetben fogják megtenni. A dokumentum mindemellett nem említ konkrét ütemtervet. 

Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozónkon vállalt kötelezettségünket, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz”

– olvasható a zárónyilatkozatban. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján közölte, hogy az észak-atlanti szövetség el fog tekinteni az egyébként szokásos csatlakozási akcióterv (MAP) alkalmazásától, amely a tagjelöltek közelítését szolgálja a szervezethez. „Ez egylépcsős folyamattá fogja tenni Ukrajna csatlakozását a kétlépcsős helyett”– ismertette Stoltenberg. Hangsúlyozta viszont, hogy Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha a szövetségesek ebben egyetértenek és a feltételek teljesülnek. 

Stoltenberg egyúttal reagált Voldomiri Zelenszkij azon aggodalmára is, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón nem kap meghívást az észak-atlanti szövetségbe. Mint mondta, jelen pillanatban a legfontosabb biztosítani, hogy Ukrajna megnyeri a háborút és annak vége lesz, mert e nélkül nincs tagság, amelyet meg lehetne vitatni. 

Sosem volt a mostaninál erősebb jelzés a NATO részéről, ami a tagság felé vezető úttal kapcsolatos politikai üzenetet és a NATO-szövetségesek gyakorlati támogatását illeti”

– emelte ki Stoltenberg. 

Hozzátette, hogy a korábbi csatlakozási folyamatoknál sem voltak ütemtervek, azok mindig a feltételek teljesítésétől függtek. A csatlakozás feltételei között a dokumentum egyebek között további szükséges reformokat említ a demokrácia és a biztonság területén. Ez utóbbi korlátozás egyebek között Németország és az Egyesült Államok aggályait hivatott orvosolni. A tárgyalások során Berlin és Washington is szorgalmazta, hogy bármely ország NATO-csatlakozását bizonyos feltételek teljesítésétől tegyék függővé, így például attól, hogy a hadsereg civil és demokratikus ellenőrzés alatt álljon.

Mindemellett a NATO már most jelentősen fokozni kívánja az együttműködést Ukrajnával. A meglévő NATO-Ukrajna-bizottságot felminősítik NATO-Ukrajna-tanáccsá. Az elképzelések szerint ez lehetővé tenné majd, hogy egyenrangú felekként vitassák meg a kulcsfontosságú biztonsági kérdéseket, és közösen hozzanak döntéseket. Az új testület először szerdán fog összeülni a 31 NATO-tagország állam- és kormányfőinek, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a részvételével. 

(MTI)

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2023. július 12. 07:58
Ukrajna NATO-tagsága kb. azt jelenti az oroszok számára, mintha Kanada az USA ellensége lenne és oda orosz fegyvereket, rakétákat és atomot telepítenének, jó közel az amerikai határhoz. Lenne ám rögtön nagy visongás...! Szóval tehát a háború folytatódni fog, vagy újra kezdődik majd. A BEFEKTETŐK ÉRDEKE MINDENEK ELŐTT !!! (természetesen a "demokrácia és az emberi jogok védelme érdekében" ;-)
falcatus-2
2023. július 12. 07:44
Tony Clifton 2023. július 12. 06:22 Ezzel a remek hírrel indul a napom! :D>>> >Boldogok a lelki szegények
remi
2023. július 12. 06:29
"az Oroszország indította háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét" --------- Lusta vagyok megkeresni az eredeti szöveget, de ha az eredeti angol szövegben is ELVI lehetőség áll, az magyarra fordítva kábé a sohanapján kiskedden jelentéstartalmú.
bagira002
2023. július 12. 03:15
Zelenszkij toporzékol őrjöng.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!