Kína növekvő függősége Oroszországtól

2023. július 27. 22:29

Nem nyomdahiba.

2023. július 27. 22:29
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„1. Nem nyomdahiba. Annak ellenére, hogy az utóbbi másfél évben még a csapból is Oroszország Kína-függősége folyt. Közép illetve hosszú távon a függőség iránya fordított.
2. Egy globalizált világban, a bejegyzés címe értelmezhetetlen. Egy egyre erősebben blokkosodó, deglobalizáló, »dekuplungoló« világban ez egy kvázi-evidencia.


3. A három nehézsúlyú közül, Kína az egyetlen energia és élelemszempontból önellátásra képtelen szuperhatalom. 
4. A globalizáció elképzelhetetlen a szabad és biztonságos tengeri kereskedelem nélkül ami a globális áruforgalom oroszlánrészét a vállán hordozza.


5. A tengeri kereskedelem biztonságát, ezen belül Kína energia és élelmiszerimportját is, az amerikai haditengerészet biztosítja. 
6. Az esélye annak, hogy miközben Kína leszólózza a dolgot az amerikai flottával a Tajvani szorosban, ugyanez a flotta féltve őrzi tovább a kínai kereskedelmi hajózás biztonságát a világtengereken, nem túl nagy.
Mivel a kínai hadiflotta 90% még mindíg a HÉV haditengerészeti megfelelője és ezért nem képes globális szinten erőt kivetíteni, a Perzsa öbölből hazafelé tartó tartályhajók bízvást számíthatnak egy izgalommal teli randevúra a tengerfenékkel.

7. Az egyetlen térség Kína szomszédságában ahol az amerikai flotta nem tudja elvágni a Mennyei Birodalom energia és élelmiszer artériáit, az az eurázsisi kontinens. 
8. Kína egyetlen szomszédja ezen a darab ingatlanon amelyik ha fokozatosan is de ki tudja váltani Kína tengerhajózás függő energia és élelmiszerimportját, az Oroszország.


9. Mennyire valószínű, hogy Kína úgy lásson neki a tajvani nemzetsámfázásnak, hogy az egziszteniális kitettségét a tengerszállítás terén csökkenti vagy felszámolja?
10. Mennyire valószínű, hogy Kína úgy fogja kiütni az USA-t a globális hegemón szerepéből, hogy közben Amerika jótékonyan aszisztál hozzá, fenntartva a globalizmus és a szabadkereskedelem elveit?


11. Bármilyen furcsának hangzik is, de az a Kína amelyik az USA vállaira kapaszkodva lett szuperhatalom, kénytelen lesz Oroszország vállaira kapaszkodni, hogy elérje a primus inter pares magasan lógó gyümölcsét.
12.  Szóval ki is függ itt kitől?”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Vlagyimir Asztapkovics

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fintaj-2
2023. július 28. 09:39
Kína az idő birodalma! Nem sietnek el semmit, idővel az multikulti , LMBTQ USA is elporladhat, a távol-kelet is ölükbe hullhat.
NoFace
2023. július 28. 09:07
P.F.Juli 2023. július 28. 08:54 "De amiről kevés szó esik, az USA hiába "mutat lefelé", nagyon hosszú csápokkal kapaszkodik mindenbe (nyugati világ), ami eleddig a tartópillére volt." Így igaz! Amitől nagyon félek, hogy a múltból tanulva, megint valami nagy világégésben keresik a megoldást. Az múlt századi kettő, számukra jótékony hatása már lecsengőben van, hát kéne egy harmadik mert az elvonási tünetek jelei mutatkoznak náluk. Mint a drogosoknál ha nincs meg a napi adag.
pipa89
2023. július 28. 09:05
Valamiért úgy érzem, hogy olyan lap van a kezükben, ami mindent visz. Vajon véletlen lenne, hogy az UAP-téma éppen két éve, a Covid lecsengésekor került be a közbeszédbe? Kétlem. Valami olyasmire készülnek, ami még nem volt...és amiben ott van a meglepetés és a megfélemlítés ereje.
pipa89
2023. július 28. 09:01
Szeretném hinni, hogy a FED-tulajok ekkorát bakizták volna a stratégiájukkal, de valahogy nehéz elhinnem. Ezek mindig mindent nagyon aprólékosan végiggondolnak, képesek menet közben két szövetségest egymás ellen fordítani, mesterei a háborúnak. Nálam az a kiindulópont, hogy Hitler fegyverkezését és Lenin, majd Sztálin bolsevik államépítését egyaránt ők pénzelték. Tőlük támadnak a zavaros ideológiák, amitől az addig békésen egymás mellett élő népek egymásnak esnek, mint a felrázott hangyák. A kereskedelem uralása és leosztása elképzelhetetlen a tengerek uralása nélkül, ezért is léptették ki a briteket, hogy a Five Eyes-sal szorosabbra fűzzék a katonai kapcsolatot és egyúttal "kimentsék" a briteket a harmadik világháborús területről és az Európának szánt gyarmati szerepből, miszerint a proxiháborújukat az orosz energia megszerzéséért, a jenkik a 440 milliós európai adósrabszolgával finanszíroztatják, az ukrán katonákat feláldozva a sajátjai helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!