Így reagált az orosz külügyminisztérium a NATO-csúcsra

2023. július 13. 06:33

A tárca szerint a szövetség „erősíti a nukleáris komponens szerepét a katonai tervezésében”.

2023. július 13. 06:33

A vilniusi NATO-csúcstalálkozó megmutatta, hogy az észak-atlanti szövetség visszatért a hidegháborús sémákhoz – vélekedett az orosz külügyminisztérium szerdán este. A közleményükben többek között azt írják:

„Július 11-12-én Vilniusban zajlott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének csúcstalálkozója. Ennek eredményei megmutatták, hogy a szervezet végérvényesen visszatért a hidegháborús sémákhoz, csakhogy ezúttal »a mi egymilliárdunk« védelme érdekében az emberiség többi részétől, valamint a világot demokratikus és tekintélyelvű rendszerekre felosztó ideológia alapján” – olvasható az állásfoglalásban, amelyben azt is megállapítják, hogy a  NATO következetesen csökkenti az erő alkalmazásának küszöbét és 

erősíti a nukleáris komponens szerepét a katonai tervezésében.

„A (NATO-)tagállamok megerősítették a 2008-as bukaresti formulát, amelynek értelmében Ukrajna a NATO tagja lesz, igaz, megint csak nem határozták meg, hogy mikor. A keserű pirulát azzal édesítették meg, hogy Kijev vonatkozásában eltekintenek a szövetségbe való út elengedhetetlen részét képező csatlakozási akcióterv (MAP) alkalmazásától. Mindemellett Ukrajnának szánták a legfőbb fogyóeszköz szerepét a NATO által Oroszországgal szemben kirobbantott hibrid háborúban. Az eszkaláció felé véve az irányt újabb adag ígéretet tettek a kijevi rezsim ellátására még korszerűbb és még nagyobb hatótávolságú fegyverekkel, hogy minél tovább elhúzhassák a felőrlésre szánt konfliktust” – írta a minisztérium.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. július 13. 10:09
...
Nasi12
2023. július 13. 09:04
Keresem hol tudnék belekötni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!