Hiába fenyegetőzik Reynders, Magyarországnak már nincs mitől tartania

2023. július 25. 09:53

Talán nem is létezik olyan rendszabályozó eszköz, amelyet a biztosi testület már ne vetett volna be Magyarországgal szemben.

2023. július 25. 09:53
Oblat Rudolf

Ahogy arról a Mandineren korábban írtunk, Didier Reynders uniós igazságügyi biztos deklarálta, hogy az Európai Bizottság kész intézkedéseket foganatosítani, ha egy tagállam nem követi a jogállamisági jelentés ajánlásait. Mintegy fenyegetés gyanánt a biztos azt is közölte, számos eszköz áll rendelkezésére annak érdekében, hogy a testület követeléseinek érvényt szerezzen.

Ezt is ajánljuk a témában

A biztos a jogállamisági jelentéséról tartott EP-vitán nyomatékosította, hogy a bizottság és a tagállamok közötti hatékony párbeszéd nem minden esetben elegendő. Szavai szerint amennyiben nem gyümölcsözőek az egy adott tagországgal folytatott jogállamisági megbeszélések, a brüsszeli testület több eszközt is alkalmazhat az ajánlások érvényesítésére.

Az uniós biztos az Európai Bizottság rendelkezésére álló eszközök között különböző jogsértési és költségvetési eljárásokat, a feltételességi mechanizmus biztosította eljárás megindítását említette abban az esetben, ha a jogállamisági jelentésben található ajánlásokat egy tagállam nem vezeti be.

Valós fenyegetés vagy pusztán blöff?

A köznyelvben kötelezettségszegési eljárásként emlegetett eszközt a biztosi testület eddig is széleskörűen alkalmazta hazánkkal szemben. Ennek keretében lehetősége van észrevételeket tennie, abban az estben pedig, ha ez nem elégséges, akkor az Európai Unió Bírósága előtt beperelheti a problémás tagállamot. Akkor pedig, ha a Bíróság megállapítja a jogsértést, és az érintett tagállam nem tesz eleget az előírt intézkedéseknek, akkor a Bizottság meghatároz egy átalányösszeget vagy kényszerítő bírságot, amelyet az érintett tagállamnak ki kell fizetni.

A biztosi testület nem is rest alkalmazni ezeket az eszközöket, némi túlzással azt is mondhatnánk,

sportot űz abból, hogy az általa követendőnek tartott politikai irányzattal szemben álló tagállami kormányok ellen erősen megkérdőjelezhető módon, a hatásköri túlterjeszkedést kimerítően egyre-másra eljárásokat indít. 

A legegyszerűbb példa erre a magyar gyermekvédelmi törvény ügye, de a hazánkkal szemben, a migrációs kérdésekben folytatott boszorkányüldözés terén is hasonlóak a tapasztalatok. 

Mindezek mellett ismert az is, hogy a Bizottság a Magyarországnak járó uniós forrásokat továbbra is visszatartja, annak ellenére, hogy Magyarország maradéktalanul végrehajtotta az igazságügyi mérföldkövekben lefektetett valamennyi kötelezettségvállalását. Erről Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter tájékoztatta is az uniós biztost.

A Fidesz EP listájának vezetője szerint az igazságügyi csomag májusi elfogadását követően megtörtént a vállalások gyakorlati átültetése is a magyar igazságszolgáltatási rendszerbe, ezzel pedig minden adottá vált ahhoz, hogy a Bizottság elindítsa a Magyarországnak járó pénzek kifizetését. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Judit

Facebook

Idézőjel

Itt az ideje, hogy Brüsszel kifizesse a magyar embereknek járó forrásokat!

Hozzátette, „a magyar és európai baloldal nyomásgyakorlása és az uniós intézmények folyamatos időhúzása ellenére a kormánynak sikerült a Bizottsággal szorosan együttműködve, a konstruktív szakmai párbeszéd keretében eddig minden vállalását teljesítenie, ezért Brüsszelnek a közeljövőben ki kell fizetnie a Magyarországnak járó uniós forrásokat”.

Egyelőre nem világos, milyen feltételek beteljesülése, vagy meg nem valósítása esetén szeretné büntetni Reynders biztos a tagállamokat, 

az viszont biztos, hogy Magyarországnak nem igen van félni valója, ugyanis, ha górcső alá vesszük a magyar kormány és az Európai Bizottság történetét, akkor egyből kirajzolódik az, nagyjából nem létezik már olyan rendszabályozó eszköz, amelyet a biztosi testület ne vetett volna be Magyarországgal szemben. No, de ne igyunk előre a medve bőrére, mert ha az utóbbi időben az európai bürokrácia által követett, a jogi dokumentumok által biztosított keretrendszert maga körül meghajlító biztosi testület esetében az is benne van a pakliban, hogy adott esetben kidolgoznak egy „országspecifikus büntetőeszközt”. 

***

Nyitókép: Hölvényi Kristóf

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. július 31. 15:24
Most már tényleg a szavunkat hallassuk , Brüsszelben a globali gazdiknak jól mondogassanak oda kíméletlenül , Ursulának körének nem lehet eleget tenni , összeférhetetlenek . Brüsszelben a kormányképviselők ne féljenek a korrupt bandától . Nem küldenek pénzt mindent meg kell vétózni .
hatvanas
2023. július 25. 17:56
Az uniónak vége. Ez már valami más. Vagy eleve csapda volt.
rokarudi-2
2023. július 25. 17:36
https://frontpopulaire.fr/opinions/contents/ue-didier-reynders-ou-la-quintessence-de-lesprit-maastrichtien_co388637
KBA98
2023. július 25. 17:01
Elmennek tömegesen a bús p...ba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!