Amerika támogatásával képeznek ki ukrán pilótákat F-16-os vadászgépek vezetésére

2023. július 17. 10:42

Az USA eddig nem látta értelmét az F-16-osok használatának, de az ukrán ellentámadás megváltoztatta a hozzáállásukat.

2023. július 17. 10:42

Az Egyesült Államok zöld utat adott arra, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki európai támaszpontokon F-16-os vadászgépek vezetésére – jelentette be Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN State of the Union című műsorában.

Év elején Joe Biden még azt nyilatkozta, nem látja szükségesnek, hogy F-16-os gépeket küldjenek Ukrajnának. Mostanra viszont változott a helyzet, miután megindult az ukrán ellentámadás.

Az amerikai elnök májusban kijelentette, hogy az USA támogatja azokat szövetségeseit, akik negyedik generációs repülőgépekkel való repülésre képeznek ki ukrán pilótákat. Az Egyesült Államok viszont még nem írta alá hivatalosan a kézikönyvek, repülés-szimulátorok és a repülőgépekhez kapcsolódó egyéb anyagok átadására vonatkozó kérelmet, ezért még nem kezdődhetett meg a gyakorlat. Sullivan most bejelentette, hogy a kérelmet alá fogják írni.

Az F-16-osok előnye, hogy akár menet közben is megtankolhatóak, és kompatibilisek azokkal a NATO-fegyverekkel, amiket a tagállamok folyamatosan küldenek az ukrán hadseregnek. 

Nyitókép: HARALD TITTEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 17. 12:32
https://www.defensenews.com/congress/2022/07/15/house-authorizes-training-for-ukrainian-pilots-to-use-us-aircraft/
billysparks
2023. július 17. 11:42
Amerika még nem akarja leállítani a háborút.
Lord Vader
2023. július 17. 11:13
Mudzsahedineket is pénzeltek és képeztek ki a szovjetek ellen. A fagyi visszanyalt, most sem lesz másképp.
letsgobrandon-2
2023. július 17. 11:10
És ki fogja fizetni a lelőtt F-16 osokat ? ... csak nem az EU?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!