„A Wagner kellemetlen ellenfél volt... ők élvezetből öltek” – az ukrán fronton járt a BBC

2023. július 18. 15:15

„Egyáltalán nem haladunk olyan gyorsan, mint szeretnénk” – fejtette ki ismerte el a BBC-nek Oleksandr Syrskyi tábornok.

2023. július 18. 15:15

Több mint egy hónapja megkezdődött az ukrán ellentámadás Oroszország ellen, de még mindig nem egyértelmű, melyik fél áll jobban. Bár többen is hangoztatják, hogy az ellentámadás nem halad olyan gyorsan, mint tervezték, az orosz oldalon is akad gond bőven – gondoljunk csak a június 24-i Wagner-lázadásra.

A BBC stábja a napokban a keleti frontra látogatott, ahol többek között Oleksandr Syrskyi tábornokkal beszélgettek az akció eddigi eredményeiről. 

A tervezettnél lassabban halad az ukrán ellentámadás

Syrskyi az egyik legsikeresebb tábornoka az ukrán hadseregnek. Ő vezette a kijevi védekező csapatokat a tavalyi orosz teljes letámadás idején. Ő volt az is, aki kitervelte, majd véghezvitte a harkivi ellentámadást tavaly nyáron. Jelenleg az ukrán ellentámadás csapatait irányítja az ország keleti részén.

A BBC riporterének kérdésére elárulta, jelenleg az egyik legfőbb céljuk Bahmut városának visszafoglalása. Hozzátette, a több mint egy hónapja tartó ukrán ellentámadás nem halad olyan ütemben, mint szerették volna, és a komoly eredmények is váratnak magukra. Elmondta, a keleti és a déli front tele van védelmi létesítményekkel, az oroszok pedig nagyon jól védekeznek. „Éppen ezért

egyáltalán nem haladunk olyan gyorsan, mint szeretnénk”

ismerte el.

Ukrajna előnye az oroszokkal szemben

A nehézségek ellenére Syrskyi bizakodó az ellentámadást illetően. „Azt gondolom, a hadseregünk erőssége, hogy egységesek vagyunk és bízunk egymásban” – mondta a tábornok, aki szerint az oroszoknál sokkal nagyobb a széthúzás. Bahmut környékén eddig 30 négyzetkilométert foglaltak vissza az ukránok. Syrskyi szerint a város visszafoglalása mostanra már becsületbeli üggyé vált. „Sok bajtársunkat vesztettük el Bahmut védelme közben. Értük kell visszaszereznünk” – mondta.

Fordulhatott a kocka

Col Oleksandr Bakulin, az 57-es brigád vezetője szerint most Oroszország van inkább bajban. Nem szeretné alábecsülni az ellenséget, de azok a csapatok, akik ellen most harcolnak, kevésbé brutálisak, mint a Wagner-hadsereg, amely annak idején elfoglalta a várost – tette hozzá.

A Wagner kellemetlen ellenfél volt... ők élvezetből öltek”

– fejtette ki véleményét. Mint mondta: az ukrán csapatoknak komoly esélyük van körbevenni Bahmutot. Ráadásul szerinte a hadsereg katonai vesztesége jelenleg kisebb, mint a védekezés idején.

Hogyan befolyásolják a háborút a kazettás bombák?

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: az Egyesült Államok kazettás bombákat küldött Ukrajnának. Ezek a fegyverek több tucat apró bombát tartalmaznak, amelyek nagyobb területen képesek elterjedni, és különböző időpontokban robbannak fel. Éppen ezért több mint száz országban be vannak tiltva, és aggályos a háborúban való használatuknak a kérdése is, mivel komoly fenyegetést jelentenek a civil lakosságra. Col Bakulin szerint szükség van ezekre a fegyverekre, hogy minél nagyobb veszteségeket tudjanak okozni az ellenségnek. „Minél több katona esik itt el, annál több rokon kezdi el megkérdőjelezni Oroszországban a háború értelmét” – magyarázta. Hozzátette, a kazettás bombák nem fogják megoldani az összes problémát a csatatéren. Elismerte, hogy a fegyverek bevetése komoly erkölcsi dilemmát okoz.

Ha az oroszok nem használnák, talán a lelkiismeret azt diktálná, hogy mi se tegyük”

–mondta.

Gen Syrskyi megerősítette, hogy az amerikai bombák megérkeztek Ukrajnába, és napokon belül bevetésre készek lesznek. A hadvezér szerint nem csak erkölcsi, de stratégiai jelentősége is lenne Bahmut visszafoglalásának, hogy eljussanak a régió más kulcsfontosságú városaihoz. Valamint kijelentette: „A nép győzelmeket vár. Szükségünk van a kis győzelmekre is.”

Nyitókép: Anatolii Stepanov / AFP

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. július 19. 16:18
Öröm lesz nézni, amikor az orosz rakéta eltalálja a raktárat, ahol a kazettás szarokat tartják és miszlikbe robban az egész környék.
need-info
2023. július 19. 12:38
Nocsak, nocsak, mily meglepő... Valahogy néha akadozik ez az ukrán propaganda...
Krupp Skya
2023. július 18. 20:09
Már megint ez a kibaszott szervezetlenség már régen jó mederben kellene folyni a háborúnak.
Ehetős Odó
2023. július 18. 18:56
Tényleg csak analfabéta agyhalottak írhatnak/fordíthatnak cikkeket? Aki ilyet le bír írni, hogy"Col Bakulin" vagy "Gen Syrskyi", az minimum agyhalott. Legalább annyit tudhatnának, hogy mi az ezredes meg a tábornok - de nem tudják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!