A konzervatív Néppárt nyerte a spanyol választásokat, de nem taroltak

2023. július 24. 06:24

Győzött a jobboldal Spanyolországban.

2023. július 24. 06:24

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) győzött a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon. A voksok 95 százalékot meghaladó feldolgozottságánál az ellenzéki, jobboldali politikai formáció a leadott szavazatok 32,7 százalékával 136 mandátumhoz jutott a parlament 350 fős alsóházában.

Második helyen a jelenleg kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) végzett 31,8 százalékos támogatottsággal és 122 képviselői hellyel. Ahogy négy évvel ezelőtt, 

most is harmadikként került a törvényhozásba a magát a PP-től jobbra pozicionáló VOX 

12,39 százalékos szavazataránnyal és 33 mandátummal.

Az alsóház negyedik legnagyobb pártja az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar lett, a szavaztok 12,27 százalékának megszerzésével 31 képviselőt delegálhat.

Az új törvényhozásban összesen tizenegy politikai formáció szerzett mandátumot, a felsorolt négy nagy párt mellett a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), Euskal Herria Bildu (Baszk Népi Gyülekezet), Baszk Nacionalista Párt (PNV), Galiciai Nacionalista Blokk (B.N.G), Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) és a Navarrai Népi Unió (U.P.N.).

A részvételi arány 70,18 százalékos volt, több mint 24 millióan éltek szavazati jogukkal. Négy évvel ezelőtt a jogosultak 66,23 százaléka voksolt. A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új összetételű parlament, majd 

a spanyol király konzultációs kört nyit a pártokkal a kormányalakításról, amelyhez legalább 176 mandátumra lesz szükség.

Nyitókép: Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spanyol Néppárt elnöke. MTI/AP/Manu Fernández

 

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 24. 13:08
Ez a PP csak úgy és csak annyira "konzervatív", mint a német CDU.
Akitlosz
2023. július 24. 13:08
A baszkok és a katalánok is azért nem sikeresek, amiért a magyarok sem a Felvidéken. Nem fognak össze nemzeti alapon, hanem politikai oldal szerint megosztottak, így pedig nem tudják hatékonyan képviselni a nemzeti érdekeiket.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 24. 13:00
Ha a Néppárt alakít kormányt valahogy, akkor sem lesz Orbánnal kiplakátolva Spanyolország. 💩 Az általa tolt náci VOX elég gyengén muzsikált. A spanyoloknak nem kell az a 💩, mint Mo-n!!! Viva Pedro! Viva PSOE! Viva España! 🇪🇸🇪🇸🇪🇸
SzkeptiKUSS
2023. július 24. 10:47
Visszafordíthatatlan a "nyugat" balratolódása. Egyszer egyszer meginog, mint most is, de ez nem elég. Ahol 20-25 % a GDP-ből a turizmus, ott minden évben 6-8 hónapig szükség van a segélyezésre. Hozzászoktak, hogy a baloldal a segélyezést preferálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!