Ellopták XVI. Benedek pápa hatalmas eszmei értékű mellkeresztjét

2023. június 20. 18:37

Felfeszítették a falba ágyazott vitrint, valamint feltörték a templom pénztárgépét is.

2023. június 20. 18:37
null

Ellopták a néhai XVI. Benedek pápa különleges eseményeken viselt mellkeresztjét egy bajorországi templomból – jelentette kedden a Bayerischer Rundfunk (BR).

A tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az ékszert nappal – hétfőn 11:45 és 17 óra között – lopták el a traunsteini Szent Oszvald-templomból, ahol a néhai katolikus egyházfő hagyatékának egy részét őrzik. Az ismeretlen elkövetők felfeszítettek egy falba ágyazott vitrint és kiemelték belőle a mellkeresztet,

emellett feltörték a templom folyóiratokat árusító standjának pénztárgépét is, amelyből ismeretlen összeget tulajdonítottak el.

A Joseph Ratzinger néven született pápa a traunsteini egyházközségben kezdte meg egyházi pályafutását a huszadik század közepén. A templomban őrzött pápai mellkeresztet gyakran viselte különleges alkalmakkor, például a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott miséin vagy fontos audienciákon és fogadásokon. A BR beszámolója szerint az ékszer valószínűleg nem aranyból készült, hanem aranyozott, de díszíti egy drágakő. Anyagi értéke nem ismert, az eszmei értéke viszont „természetesen hatalmas” – nyilatkozott Ludwig Waldinger, a nyomozást vezető tartományi bűnügyi hivatal (LKA) szóvivője.

Joseph Ratzingert 2005-ben választották meg pápának. Hivatalából 2013-ban távozott. Hat évszázada az első egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről. A nyugalmazott pápa 95 éves korában, december 31-én hunyt el.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Maurizio Brambatti

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Matocska
2023. június 20. 19:29
Dik!+
EX_Terminator
2023. június 20. 19:26
nem, nem fogunk megfeszülni értetek.
fado
2023. június 20. 19:11
Tájszonék? meglehet
letsgobrandon
2023. június 20. 18:59
de ha egy buzit lebuziznak a gestapo feltúrja az országot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!