A koszovói elnök hajlandó új választásokat tartani

2023. június 01. 20:51

A szerb-albán feszültség hétfőn erőszakba csapott át, amely 30 KFOR-katona és 52 szerb tüntető sebesüléséhez vezetett.

2023. június 01. 20:51
null

Vjosa Osmani koszovói elnök hajlandó új helyhatósági választásokat tartani az ország zavargások sújtotta északi részén. Osmani erről csütörtökön számolt be újságíróknak, miután Aleksandar Vucic szerb államfővel, Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével egyeztetett az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának margóján.    

A megbeszélések célja, hogy feloldja a Koszovó északi részén kialakult feszültséget,

amely hétfőn erőszakba csapott át és 30 KFOR-katona és 52 szerb tüntető sebesüléséhez vezetett. Macron közölte, hogy Franciaország és Németország is arra ösztökélte a koszovói és a szerb vezetőt, hogy rendezzenek minél előbb új helyhatósági választásokat a zavargások által érintett négy településen a helyi szerbek részvételével. Hozzátette, hogy egy hetet adtak a két ellenérdekű félnek arra, hogy válaszoljanak javaslataikra.    

Koszovó északi részén a zavargások azután erősödtek fel, hogy az albán polgármesterek el akarták foglalni posztjukat a többségében szerbek lakta térségben. A szerbek bojkottálták a választásokat. A pristinai vezetést Washington és szövetségesei is bírálták.

(MTI) 

Nyitókép: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik