Litvánia megijedt attól, hogy Prigozsin Fehéroroszországba érkezik

2023. június 25. 20:50

Vilnius a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri.

2023. június 25. 20:50
null

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri, miután kiderült, hogy a lázadó Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin Fehéroroszországba utazik száműzetésbe – közölte vasárnap Gitanas Nauseda litván elnök a balti állam biztonsági tanácsának ülését követően.

„Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egyes részei tisztázatlan tervekkel és szándékokkal Fehéroroszországban kötnek ki, az csak azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a keleti határaink védelmét”

– jelentette ki a litván elnök, és hozzátette, a fejlemények nem csak a Fehéroroszországgal szomszédos Litvániára, de az egész NATO-ra nézve veszélyt jelentenek. 

Kijelentette, növelni fogják hírszerzési tevékenységüket, hogy további adatokat gyűjtsenek Fehéroroszország politikai és biztonságpolitikai viszonyairól. Nauseda hétfőn fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Vilniusban, akivel a júliusi NATO-csúcs előkészítéséről fognak tárgyalni. Stoltenberg Boris Pistorius német védelmi miniszter társaságában részt vesz majd a Greifsturm 2023 fedőnevű hadgyakorlaton is a fehérorosz határhoz közeli Pabradéban.

(MTI)

A nyitóképen Gitanas Nauseda. Fotó: SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Báthory Ödönke
2023. június 26. 10:17
A minap még oroszország felaprózását jövendölték...
zuriktodor
2023. június 26. 05:13
Na, de hogyan? Eddig azon élcelődtek, hogy a Prigozsin egy hülye.
Atti bá
2023. június 26. 01:53
Hát, annyi ugatás után ki nem lepódnék meg, ha a wagner bekukkantana északra, hiszen többen vannak mint az ottani hadseregeknek nevezett viccek.
Turius
2023. június 26. 01:00
A litvánok a "miért lett lágy a főttojás"- ra is azzal válaszolnak, hogy "több amerikai tank kell az orosz határra".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!