Az ukránok felháborodtak Obama legfrissebb kijelentésén

2023. június 23. 20:48

Podoljak szerint itt az ideje, hogy az egykori elnök bocsánatot kérjen, amiért hagyta, hogy Oroszország annektálja a Krím-félszigetet.

2023. június 23. 20:48
null

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint Barack Obama volt amerikai elnöknek el kellene ismernie egykori kormánya Oroszországgal kapcsolatos politikájának hibáit, köztük, hogy 2014-ben hagyták, hogy Moszkva illegális módon annektálja a Krím-félszigetet – írja a Politico.

„A jelenlegi orosz [...] rezsim egy konkrét háború előtti nyugati politika kirívó eredménye” – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatali tanácsadója, és hozzátette, itt az ideje, hogy Obama beismerje egykori hibáit.

Podoljak arra reagált, hogy  a CNN-nek adott interjújában Barack Obama nem kért bocsánatot azért, ahogyan kormánya reagált a Krím elcsatolására, sőt még védelmébe is vette akkori hozzáállását. Obama azzal érvelt, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által tavaly februárban indított teljes körű invázió nem hasonlítható a 2014-ben történtekhez.

Az egykori elnök két ciklusig tartó elnöksége alatt végig azon volt, hogy visszaállítsa a jó kapcsolatot Oroszország és az USA között. 

A 2012-es újraválasztási kampánya során a volt elnök közismerten gúnyolódott republikánus ellenfelén, Mitt Romney-n, hogy nincs tisztában az amerikai külpolitika új realitásaival, miután a volt massachusetts-i kormányzó Oroszországot az Egyesült Államok „első számú geopolitikai ellenségének” nevezte.

Nyitókép: MTI/EPA/AJC pool/Alyssa Pointer

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 13. 18:34
Az ukrán nacik ócsárolnak már mindenkit,nevetséges és szanalmas....az utolsó szalmaszál....vajon ki lesz?
NullaSalus
2023. június 24. 10:27
Ez a harci hörcsög is vissza vehetne már az arcából. Ha nem tűnt volna fel neki, az egész kuplerájukat az amerikai támogatások tartják a felszínen.
nempolitizálok
2023. június 24. 08:37
Obama felfogta, hogy az oroszok ugyanúgy nem viselik el a NATO közelségét, mint ahogy ők sem az oroszokét.
Robert69
2023. június 24. 08:37
Mit reklamál, akármit is nyilatkozik Obama, Merkel megmondta, 2014-ben a Minszki megállapodással csak időt akartak nyerni.....ide kívánkozik a kérdés 'Mire?'...........Tehát az egész megállapodás egy humbuk volt az oroszok felé. Ezért inkább legyenek hálásak a gazdinak.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!